Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Βλαστάρια : Φυσικά Συμπληρώματα

Ζούμε το ίδιο θαύμα κάθε φορά όταν ποτίζονται οι σπόροι και με τη βοήθεια του αέρα, της θερμότητας και του φωτός ξεκινά η διαδικασία βλάστησης.

Αυτό που μοιάζει τόσο απλό και φυσικό  στον έξω κόσμο είναι, στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα χιλιάδων χημικών αντιδράσεων. Ας το δούμε εκτενέστερα.

Μόλις πέσουν από το μητρικό φυτό, οι σπόροι παραμένουν αδρανείς: μια κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Κάθε σπόρος κουβαλά γενετικές πληροφορίες και θρεπτικά συστατικά για να επιτρέψει την ανάπτυξη ενός νέου φυτού. Διατηρούν αυτόν τον πλούτο μέχρι τη στιγμή που οι σπόροι είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα νέο φυτό.

Οι σπόροι μπορούν να ζήσουν για αιώνες εάν αποθηκευτούν σωστά. Έχουν βρεθεί σε πολλές αρχαίες τοποθεσίες στην Αίγυπτο μαζί με άλλες προσφορές για τους νεκρούς. Λόγω του σκοταδιού και της ξηρασίας μέσα στις Πυραμίδες παρέμειναν οι σπόροι ζωντανοί.

Όταν οι σπόροι επανέρχονται στη ζωή, τότε μιλάμε για βλάστηση. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, οι σπόροι αναπτύσσουν ένα ολοκαίνουργιο μικροσκοπικό φυτό, που ονομάζεται βλαστάρι, το οποίο εξαρτάται απόλυτα από τα θρεπτικά συστατικά των σπόρων. Δύο ουσιώδη στοιχεία είναι απαραίτητα για να βλαστήσουν. Πρώτον, οι σπόροι πρέπει να είναι ζωντανοί και σε καλή κατάσταση βλάστησης. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πολύ νερό και αέρας συγχρόνως με την κατάλληλη θερμοκρασία. Το φως είναι, φυσικά, ένα ακόμη βασικό στοιχείο: απαραίτητο όταν τα βλαστάρια πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία φωτοσύνθεσης για να δημιουργήσουν χλωροφύλλη.

 

Η ζωτικότητα των σπόρων, κοινώς γνωστή ως ποσοστό βλαστικότητας-εξαρτάται από πολλά πράγματα, κυρίως από τα χαρακτηριστικά ποικιλίας των σπόρων. Ορισμένες ποικιλίες διατηρούν τη βλαστικότητα τους για αιώνες, σε άλλες σταματά μετά από λίγα χρόνια. Οι συνθήκες καλλιέργειας και αποθήκευσης είναι επίσης πολύ σημαντικές στην αξιολόγηση της καλής ποιότητας των σπόρων σας. Ένας ζωντανός σπόρος ποτέ δεν είναι σπασμένος ή κατεστραμμένος και φαίνεται καλός εξωτερικά και  στο χρώμα και στο σχήμα του.

Μεταξύ των βασικών στοιχείων για τη βλάστηση, το νερό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Λειτουργεί σαν διακόπτης φώτων. Τη στιγμή που το νερό αγγίζει το σπόρο, αρχίζει μια σειρά πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων που επαναφέρουν τους σπόρους στη ζωή. Ο σπόρος διογκώνεται και το σχήμα του αυξάνεται. Τα ένζυμα είναι τότε υπεύθυνοι για τις αλλαγές που οδηγούν στις χημικές αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Τα θρεπτικά συστατικά που διατηρούνται μέσα στον σπόρο δημιουργούν τους ιστούς του βλασταριού.

Η θερμοκρασία είναι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο. Χρειάζεται ελάχιστη θερμοκρασία για να επιτευχθούν οι χημικές αντιδράσεις λαμβάνει χώρα. Κάθε ποικιλία χρειάζεται διαφορετικό εύρος θερμοκρασίας για βλάστηση: ελάχιστη θερμοκρασία, μέγιστη και την καλύτερη. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, το ίδιο συμβαίνει και στη διαδικασία βλάστησης μέχρι ένα σημείο όπου αν η θερμοκρασία υπερβεί τη μέγιστη, οι σπόροι μπορούν να υποστούν βλάβη και η βλάστηση μπορεί να σταματήσει. Γενικά μιλώντας, η καλύτερη θερμοκρασία είναι μεταξύ20 ° και 28 °.

Το τρίτο στοιχείο είναι να δώσουμε στους σπόρους άφθονο οξυγόνο. Οι σπόροι πρέπει να αναπνέουν για να πραγματοποιηθούν οι χημικές αντιδράσεις και  βλαστήσουν. Αυτές οι αντιδράσεις ενισχύονται από ένζυμα και μετατρέπονται σε μεταβολικές δραστηριότητες. Η βλάστηση λειτουργεί ως προ-πέψη των θρεπτικών συστατικών των σπόρων και κάνει τα βλαστάρια να μεταβολίζονται εύκολα..

Το τέταρτο και τελευταίο βασικό στοιχείο είναι το φως. Επιτρέπει την διαδικασία της φωτοσύνθεσης και δίνει στα βλαστάρια υψηλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης.

Η βλάστηση βοηθά τους σπόρους να παράγουν σημαντικά ζωντανά και ενεργά ένζυμα (πεπτικά και μεταβολικά ένζυμα). Αυτά συντελούν στις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε σπόρο:  οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα, σύνθετες πρωτεΐνες σε αμινοξέα, λίπη σε λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία αυξάνουν σημαντικά την αξία τους. Τα ένζυμα δίνουν στα βλαστάρια μια ζωτική ενέργεια, η οποία διευκολύνει τη βλάστηση και μας παρέχει θρεπτικά συστατικά για να διατηρηθεί το σώμα μας νέο και υγιές.

Σε αντίθεση με τα κοινά πράσινα λαχανικά, των οποίων η θρεπτική  αξία μειώνεται από την ημέρα της συγκομιδής τους, τα βλαστάρια τη διατηρούν μέχρι την ημέρα της κατανάλωσής τους. Εάν οι σπόροι που έχουν βλαστήσει σπαρθούν, ο πλούτος των θρεπτικών τους ουσιών θα συντελέσει στην ανάπτυξη ενός νέου φυτού. Από την άλλη πλευρά, εάν τα βλαστάρια παραμείνουν βλαστάρια, μπορούν να παράσχουν ζωντανά θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας. Όταν τα βλαστάρια βρίσκονται στην κορυφή της ανάπτυξής τους, και η ενεργειακή τους ενέργεια είναι επίσης στο αποκορύφωμά της. Ας δούμε πιο προσεκτικά αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *