Ποιος δεν λατρεύει το παστίτσιο; Το γνωστό παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων σε χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή. Το φαγητό που έφτιαχναν οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας, μπορούμε να το απολαμβάνουμε και στην χορτοφαγική του εκδοχή γιατί είναι το ίδιο πλούσιο, γευστικό και χορταστικό.
Η διαδικασία ακριβώς ίδια με το παραδοσιακό παστίτσιο απλά αλλάζουν τα υλικά. Αντί για κιμά χρησιμοποιούμε κιμά σόγιας ή αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε κιμά από μανιτάρια και για την μπεσαμέλ χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα.
Η συνταγή είναι για ένα πυρέξ 40εκ.x 27εκ.
Υλικά:
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί (προαιρετικό)
Υλικά για τον κιμά:
- 200γρ. βιολογικό κιμά σόγιας
- 3/4 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία 500γρ. χυμό ντομάτας
- 1 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1 κ.γ. κοφτό κύμινο
- 2-3 πρέζες κανέλλα
- 3 κύβους λαχανικών
- 1/2 κούπα λευκό κρασί
- 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
- 2 κ.γ. κουρκουμά
- αλάτι, πιπέρι
Υλικά για την μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο βιολογικό γάλα σόγιας
- 12 κ.σ. κοφτές αλεύρι
- 4 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα απλώνουμε κατά μήκος σε λαδωμένο πυρέξ.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο στο multi ή τριμμένο καρότο και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνουμε τον ξερό κιμά σόγιας ανακατεύοντας το μείγμα καλά. Έπειτα προσθέτουμε και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά και να δέσει ο κιμάς αλλά να έχει λίγο ζουμάκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή ότι άλλο υλικό θέλουμε ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Ζεσταίνουμε το φυτικό γάλα και διαλύουμε τον κύβο και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσοχή να μην βράσει το γάλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το φυτικό βούτυρο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα συνέχεια μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα και να πάρει ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε και το ζεστό φυτικό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια μέχρι να δέσει και να πήξει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά να καλύψει όλη την επιφάνεια και στην συνέχεια ρίχνουμε και απλώνουμε την μπεσαμέλ. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω από την μπεσαμέλ, τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού.
Ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 1 ώρα να δέσει και να σφήξει το φαγητό για να μην διαλύθει όταν θα το κόψουμε.