Φύτρα / Βλαστάρια

5 συνταγές για βλαστάρια / φύτρα

Αναρωτηθήκατε ποτέ για τα γαστρονομικά θαύματα που μπορείτε
να δημιουργήσετε με microgreens και φύτρα;

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα microgreens (ή αλλιώς βλαστάρια) και τα φύτρα στην κουζίνα;
5 εύκολες ιδέες συνταγών
Τα microgreens σαρώνουν τον γαστρονομικό κόσμο, ενθουσιάζοντας τους σεφ και τους λάτρεις του φαγητού.
Αν είστε λάτρης των microgreens, ελάτε μαζί μας σε ένα γαστρονομικό ταξίδι
που οδηγεί τα πιάτα σας σε νέα ύψη.
Αυτό το άρθρο απαντά στις πιεστικές ερωτήσεις σας σχετικά με τα microgreens
και προσφέρει μια απολαυστική επιλογή συνταγών με microgreens, φύτρα και βρώσιμα φύλλα.
Και συγκεκριμένα:
• Μπορώ να φάω ωμά μικροπράσινα;
• Είναι ασφαλή για κατανάλωση τα λάχανα και τα μικροπράσινα;
• Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω μικροπράσινα;
• Microgreens και σαλάτα κινόα
• Microgreens Pesto
• Φύτρα – χρησιμοποιώντας τα σε πιάτα.
• Σάντουιτς με βλαστάρια
•  Smoothie  φύτρων
• Πώς να χρησιμοποιήσετε τα βρώσιμα λουλούδια στα πιάτα;
• Σούπα βρώσιμων λουλουδιών

  1. 1. Μπορώ να φάω ωμά τα microgreens;

Είναι ένα ερώτημα που μένει συχνά στο μυαλό τόσο των έμπειρων σεφ όσο και των σπιτικών μαγείρων – θα πρέπει να μαγειρεύετε ή να απολαμβάνετε microgreens στην ακατέργαστη, φρεσκοκομμένη μορφή τους; Τα microgreens, τα βρώσιμα φύλλα και τα φύτρα προορίζονται, χωρίς αμφιβολία, να καταναλώνονται φρέσκα και η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι» όταν πρόκειται να τα απολαύσεις ωμά.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί πράσινοι βλαστοί διαθέτουν ένα αξιοσημείωτο μυστικό – είναι πιο πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα και διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα ώριμα φυτά.

Σε αντίθεση με τα ενήλικα φυτά, η ενσωμάτωση των φύτρων στη διατροφή σας είναι μια έξυπνη και υγιεινή κίνηση.

Γιατί; Επειδή η θερμική επεξεργασία, όπως το μαγείρεμα, αφαιρεί τη θρεπτική τους αξία από τα φυτά σας ( σας είναι γνώριμο το  «εγω βράζω τα χόρτα και πίνω το ζουμί τους» και πιστεύει ο καταναλωτής ότι παίρνει βιταμίνες με το βρασμένο ζουμί.. . Όταν επιλέγετε ακατέργαστα microgreens, διασφαλίζετε ότι το σώμα σας λαμβάνει όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Αν ωστόσο, επιλέξετε να τα μαγειρέψετε, να έχετε κατά νου πως μπορεί να χάσουν λίγο από την τρυφερότητα ή την τραγανή τους υφή.

  1. Είναι ασφαλή για κατανάλωση τα λάχανα και τα μικροπράσινα;

Σε έναν κόσμο όπου έχουμε όλο και περισσότερο επίγνωση του τι βάζουμε στα πιάτα μας,

είναι φυσικό να αμφισβητούμε την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Τα καλά νέα είναι ότι τα microgreens, τα βλαστάρια και τα φύτρα όχι μόνο ικανοποιούν τους γευστι

κούς σας κάλυκες, αλλά περνούν και το τεστ υγείας με άριστα . Αυτά τα μικροσκοπικά χόρτα δεν είναι μόνο ασφαλή για τους ανθρώπους, αλλά είναι λαχταριστά και για τα ζώα ως  μια  υγιεινή απόλαυση. Αυτό που τους ξεχωρίζει είναι η κατάστασή τους ως «υπερτρο

φές», καθώς κρύβουν μέσα στον μικροκαμωμένο τους κορμό έναν τεράστιο θησαυρό  θρε

πτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών.  Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες, ορίστε μια χρυσή συμβουλή: βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι που χρησιμοποιείτε για την καλλιέργεια των microgreens σας έχουν υποβληθεί σε ενδελεχείς ελέγχους για παθογόνους οργανισμούς όπως listeria , e.coli και άλλα.

 

  1. Βρώσιμα λουλούδια – πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Τα βρώσιμα λουλούδια αντιπροσωπεύουν ένα απολαυστικό μείγμα ομορφιάς και γεύσης.
Ενώ κάποτε εκτιμήθηκαν κυρίως για την οπτική τους γοητεία, αυτά τα άνθη τώρα ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους γεύση και υφή. Η συλλογή βρώσιμων λουλουδιών των σπόρων μας διαθέτει ποικιλίες όπως οι σπόροι Nasturtium, όλες επιλεγμένες για να αναβαθμίσουν τις γαστρονομικές σας προσπάθειες.  Τώρα, ας εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες – πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις βρώσιμες ανθοφορίες; Παρακάτω, θα ανακαλύψετε μια συνταγή που αναδεικνύει τις γαστρονομικές τους δυνατότητες.

 

 

 

Εκτός από τα πολυάριθμα διατροφικά τους οφέλη, αυτά τα μικροσκοπικά χόρτα είναι
το διαβατήριό σας για έναν κόσμο ζωντανών γαστρονομικών εμπειριών.
Φανταστείτε αυτό: προσθέτοντας μια χούφτα τρυφερά microgreens στις σαλάτες σας,
φέρνοντας μια απολαυστική τραγανή γεύση στις σούπες σας ή
προσδίδοντας μοναδικές γεύσεις στις σάλτσες σας.
Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή της περιπέτειας!

Εδώ είναι μερικοί από τους αγαπημένους μας τρόπους για να ενσωματώσετε microgreens,
φύτρα και βρώσιμα λουλούδια στα πιάτα σας:

 

 

 

Microgreens και σαλάτα κινόα

Συστατικά:

1 φλιτζάνι κινόα

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι ανάμεικτα microgreens (Αρακά, Κέιλ  και microgreens Ηλίανθου)

1/2 φλιτζάνι φύτρα από κόκκινα φασόλια ή/και ρεβίθια

1 κόκκινη πιπεριά

1 αβοκάντο

1/4 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/4 φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα ή κουκουνάρι (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), σκόρδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι για το ντρέσινγκ.

 

Οδηγίες:

  • Ξεπλύνετε και μαγειρέψτε την κινόα σε νερό και μετά αφήστε τη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου), το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι για το dressing.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε την κινόα, τα microgreens, τα φύτρα, την πιπεριά ψιλοκομμένη και το αβοκάντο όπως και το κόκκινο κρεμμύδι.
  • Προσθέστε το dressing και γαρνίρουμε με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Σερβίρετε και απολαύστε τη σαλάτα σας!

 

Microgreens Pesto

Συστατικά:
1 φλιτζάνι φρέσκα microgreens (βασιλικό, ρόκα, κόλιανδρο)
1 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/3 φλιτζάνι φρυγανισμένο κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση

Οδηγίες:
• Σε ένα μπλέντερ ή χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι, αλέστε τα microgreens,
τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο,
το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
• Με το μπλέντερ ή το μύλο σε λειτουργία (ή με το χέρι), περιχύστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο
μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά και να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.
• Προσαρμόστε με περισσότερο ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Αλατοπιπερώνουμε.

 

 

Σάντουιτς με φύτρα 

Συστατικά:

1 φλιτζάνι κινόα

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι ανάμεικτα microgreens (Αρακά, ραπανάκι ,κόκκινο ραπάνι και microgreens ηλίανθου)

1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1/2 αγγούρι, κομμένο σε κύβους

1/4 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/4 φλιτζάνι vegan τυρί ή φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

1/4 φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα ή κουκουνάρι

Ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), σκόρδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι για το dressing.

 

Οδηγίες:

  • Ξεπλύνετε και μαγειρέψτε την κινόα σε νερό και μετά αφήστε τη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου),
    το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι για το dressing.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε την κινόα, τα microgreens, τα ντοματίνια, το αγγούρι και το κόκκινο κρεμμύδι.
  • Προσθέστε dressing και απλώστε στο ψωμί σας.
  • Γαρνίρουμε με θρυμματισμένο τυρί ή φέτα και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

 

 

 

Sprout Smoothie 

 

Συστατικά:

1 φλιτζάνι ανάμεικτα φύτρα

1 ώριμη μπανάνα

1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (ή μη γαλακτοκομικό)

1/2 φλιτζάνι ανανά

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου)

 

Οδηγίες:

  • Ξεπλύνετε τα φύτρα.
  • Ανακατέψτε τα φύτρα, την μπανάνα, το γιαούρτι, τον ανανά, τον χυμό πορτοκαλιού και το μέλι.
  • Προσαρμόστε τη γλυκύτητα αν χρειάζεται.

Σερβίρετε το αναζωογονητικό Sprout Smoothie σας και απολαύστε μια υγιεινή ώθηση σε κάθε γουλιά!

 

 

 

Σούπα βρώσιμων λουλουδιών

 

Συστατικά:

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 φλιτζάνι ανάμεικτα βρώσιμα λουλούδια

1 φλιτζάνι ανάμεικτα φύτρα της άνοιξης (π.χ. αρακάς, σπαράγγια, baby carrots)

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (ή ελαιόλαδο για vegan επιλογή)

Αλάτι και πιπέρι για την γεύση

Φρέσκο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

 

Οδηγίες:

  • Ξεπλύνετε προσεκτικά τα βρώσιμα λουλούδια και αφήστε τα στην άκρη για διακόσμηση.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν.
  • Προσθέστε στην κατσαρόλα τα ανάμεικτα λαχανικά της άνοιξης. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Προσθέστε το ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα. Αφήστε το να σιγοβράσει και αφήστε το να ψηθεί για
    περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, ανακατέψτε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.
    • Αλατοπιπερώνουμε τη σούπα κατά βούληση.
  • Λίγο πριν το σερβίρετε, ανακατεύετε τα βρώσιμα λουλούδια για διακόσμηση.
  • Βαζουμε τη σούπα μας σε μπολ. Γαρνίρουμε με φρέσκο σχοινόπρασο και πασπαλίζουμε με βρώσιμα λουλούδια.

Απολαύστε τις λεπτές γεύσεις και την οπτική γοητεία αυτής της μοναδικής σούπας με λουλούδια!

 

Ελπίζουμε αυτό το e-mail να έχει πυροδοτήσει τη γαστρονομική φαντασία σας
και να έχει κεντρίσει τους γευστικούς σας κάλυκες.

 

Η μετάφραση έγινε από το https://mpseeds.eu.