Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Συμβουλές για παραγωγή βλασταριών

Μερικά βλαστάρια έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Όλα τα πράσινα βλαστάρια (κάρδαμο, άλφα-άλφα, κόκκινο τριφύλλι, μουστάρδα, ραδίκι, γογγύλι) πρέπει να διατηρούνται σε μισοσκοτεινό  χώρο για τις πρώτες 3-4 μέρες κα να εκτεθούν άμεσα στο φως μετά την 4η μέρα για να αναπτυχθεί η χλωροφύλλη κα να αρχίσει η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα βλαστάρια που αναπτύσσονται με μικρό βλαστό και φύλλο ονομάζονται φυλλώδη βλαστάρια. Τελικά, όλα τα βλαστάρια  αποκτούν  φύλλα αν δεν γίνει η συγκομιδή τους εγκαίρως. Τα φυλλώδη βλαστάρια είναι αυτά που έχουν μικρό φύλλο στην κατάλληλη στιγμή της συγκομιδής.

Οι σπόροι πρέπει να διατηρούνται σε ημι-σκοτεινό χώρο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της κυτταρίνης που μπορεί να κάνει σκληρά τα βλαστάρια.

Οι σπόροι είναι νοστιμότατοι στην σαλάτα. Μπορείτε να τους αποξηράνετε και να τους αλέσετε κάνοντας τους αλεύρι για ψωμί και γλυκά. Σε επόμενο αρθρο  θα παρουσιαστούν κάποιες συνταγές καθώς και τρόποι σποράς σε εσωτερικό χώρο. Το χόρτο που αναπτύσσεται μπορεί να γίνει χυμός πλούσιος σε βιταμίνες και ένζυμα.

Μερικοί μικροί σπόροι (ρόκα, κάρδαμο, βασιλικός, λιναρόσπορος) μπορεί να αναπτύξουν ζελέ κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος. Σε αυτούς τους σπόρους θα ήταν κατάλληλο να ακολουθήσετε κάποιες χρήσιμες οδηγίες. Μια καλή συμβουλή είναι να τους μουσκέψετε μόνο 5-15 λεπτά ή να τους τοποθετήσετε κατευθείαν στους δίσκους και να τους υγράνετε χρησιμοποιώντας ένα βαποριζατέρ. Οι δύο πρώτες μέρες είναι και οι πιο κρίσιμες: συνεχίστε να τους ψεκάζετε μέχρι ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των βλασταριών. Αυτές οι ποικιλίες σπόρων δεν χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή τις δύο πρώτες μέρες. Η μέθοδος των δίσκων είναι η πιο κατάλληλη ενώ η αυτόματη μηχανή βλάστησης δεν θα είχε αποτέλεσμα λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που παρέχει.

  • Ο βασικός εχθρός: η μούχλα

Οι λάτρεις των βλασταριών μπορεί να απογοητευτούν όταν εμφανιστεί μούχλα στα μικρά βλαστάρια. Ακόμη και ο πιο έμπειρος καλλιεργητής δεν αισθάνεται ασφαλής από αυτόν τον κίνδυνο ο οποίος θα μπορούσε να χαλάσει γρήγορα ολόκληρη την καλλιέργεια.

Κοινώς γνωστή ως μύκητας, η μούχλα είναι κομμάτι του κόσμου των λαχανικών. Σε αντίθεση με άλλα φυτά δεν μπορεί να παράγει τη δική της τροφή για να επιβιώσει, αλλά πρέπει να την πάρει από κάποιο άλλο ζωντανό ον. Είναι η τσιγγούνα  του πράσινου κόσμου και ψάχνει ζωντανά θρεπτικά συστατικά που παράγονται από ένα άλλο ζωντανό ον. Τα βλαστάρια, ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα, μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη μούχλας.

Συγκεκριμένες συνθήκες συντελούν στην ανάπτυξη μούχλας: υπερβολικό νερό και έλλειψη αερισμού.

Το νερό είναι ένα βασικό στοιχείο για τη βλάστηση. Παρόλο που συντελεί στην ανάπτυξη μούχλας,  δεν μπορούμε χωρίς αυτό. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε την υπερβολή δίνοντας στα βλαστάρια όχι τόσο πολύ νερό. Προσέξτε ιδιαίτερα όταν καλλιεργείτε βλαστάρια με τη μέθοδο των δίσκων και βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν συγκεντρώνεται κάτω από κάθε δίσκο αλλά στραγγίζεται στα κάτω επίπεδα.

Κολλώδης/γλοιώδης  σπόροι (ρόκα, κάρδαμο, βασιλικός, λιναρόσπορος) πρέπει να ξεπλένονται με πολύ λίγο νερό τις πρώτες μέρες γιατί το ζελέ επιβραδύνει το νερό με αποτέλεσμα να μένουν οι σπόροι μουλιασμένοι στο νερό για ώρες.

Το θέμα του αερισμού είναι λειτουργεί διαφορετικά. Τα βλαστάρια χρειάζονται πού αέρα για να γίνουν καλά κα υγιή. Αντίθετα, η έλλειψη αέρα συντελεί στην ανάπτυξη μούχλας. Συνεπώς, ένας σημαντικός κανόνας είναι να υπάρχει καλό σύστημα αερισμού. Αν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο των δίσκων είναι βασικό να διατηρείτε τους δίσκους χωριστά και να τους ανακινείτε μετά από κάθε ξέπλυμα για να μετακινείτε έτσι κάποια βλαστάρια από το κάτω μέρος – με ελάχιστο αέρα- προς το πάνω μέρος για να πάρουν περισσότερο αέρα και να αποφευχθεί η στασιμότητα του νερού.

Το χρώμα της μούχλας αλλάζει από λευκό σε μπλε και σε γκρι ανάλογα από τον τύπο της. Δυσωδία συνοδεύει συνήθως τη μούχλα λόγω της αποσύνθεσης των ζωντανών ιστών στους οποίους έχει αναπτυχθεί μούχλα.

Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση της μούχλας;  Αν τα βλαστάρια είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα, κρατήστε τα υγιή και πετάξτε τα υπόλοιπα. Αν έχει αναπτυχθεί μούχλα σε μικρά βλαστάρια, προσπαθήστε να τα ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό για να βγάλετε τη μούχλα και προσέξτε τα ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες. Αν η σοδιά σας έχει καταστραφεί από μούχλα θυμηθείτε να καθαρίσετε επιμελώς και να αποστειρώσετε τα εξαρτήματα πριν ξεκινήσετε με νέους σπόρους. Ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος για την αποφυγή  μούχλας, τη δυσωδία και τους λεκέδες στον μηχανισμό βλάστησης που χρησιμοποιείτε.

One thought on “Συμβουλές για παραγωγή βλασταριών

  1. Ο/Η παυλησ κυριακοσ λέει:

    με αριστα το 10 παιρνετε 11 καλη χρονια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *