Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Ανακαλύψτε την Αξία των Φύτρων!

Η αξία των φύτρων είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στα χρόνια των Ρωμαίων ήδη τα χρησιμοποιούσαν  ευρέως. Το περιοδικό παγκόσμιας κυκλοφορίας ¨”Ξύπνα” δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο  που 46 χρόνια μετά παραμένει ¨φρέσκο” και πρακτικό !

ΘΕΛΕΤΕ να έχετε φρέσκα λαχανικά ή τα ισοδύναμα τους όλη τη διάρκεια του χρόνου σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη που θα πληρώνατε γι’ αυτά σ’ ένα μανάβικο; Θέλετε να είσθε σίγουροι ότι πάντοτε παίρνετε τις απαιτούμενες βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα ένζυμα και τις πρωτεΐνες στην τροφή σας; Θέλετε να προσθέσετε νέα γεύση, και σύνθεση στα φαγητά σας; Θέλετε μήπως να δώσετε στα παιδιά σας, ακόμη και στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών, μια ευχάριστη απασχόληση που να είναι συγχρόνως χρήσιμη και εκπαιδευτική; Τότε με κάθε τρόπο εξετάστε τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε φύτρα από όσπρια και άλλους σπόρους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη θρεπτική αξία των φύτρων. Φαντασθείτε ότι οι ερευνηταί μάς λέγουν ότι διάφορα είδη φύτρων περιέχουν 50 ως 1.350 τοις εκατό περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα απ’ ό,τι περιέχουν οι ίδιοι σπόροι, όταν είναι ξεροί. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι τα φύτρα είναι ανώτερα από τον χυμό του λεμονιού στη θεραπεία του σκορβούτου. Ενδιαφέρεσθε μήπως να παρακολουθείτε τις θερμίδες σας;

Τα φύτρα περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες και, λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες απ’ ότι οι ξεροί σπόροι. Λέγεται επίσης ότι τα φύτρα είναι μια «πλήρης» τροφή, επειδή περιέχουν ουσιώδη αμινοξέα που λείπουν από τους ξερούς σπόρους. Στην πολιτεία Γιούτα (ΗΠΑ) , μια επταμελής οικογένεια έζησε έξη μήνες μόνο με φύτρα και παρέμεινε υγιής και δυνατή. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψετε το γεγονός ότι όταν καλλιεργείτε δικά σας φύτρα δεν πρέπει ν’ ανησυχείτε για λιπάσματα και αντισηπτικά.

Τα φύτρα επίσης έχουν κολλά πλεονεκτήματα επειδή είναι πολύ οικονομικά. Τα διάφορα είδη φασολιών και άλλων σπόρων συνήθως στοιχίζουν παντού  5 ως 70 δραχμές τα 450 γραμμάρια όπως στην περίπτωση, τον τριφυλλιού (Αλφαλφα). Τα πιο φημισμένα φύτρα είναι τα Κινέζικα φασόλια Μάχο ( η ροβίτσα )  και αυτά μπορεί να τ’ αγοράσει κανείς με 35 δραχμές τα 450 γραμμάρια. Πόσα φύτρα θα παραχθούν από 450 γραμμάρια τέτοια φασόλια; 3.600 γραμμάρια! Αφού τα 450 γραμμαρια δίνουν τέσσερις μερίδες φαγητό, κάθε μερίδα κοστίζει τρία σεντ. Σ’ εκείνη την επταμελή οικογένεια από τη Γιούτα που έζησε μόνο με φύτρα στοίχισε μόνον $52,50 και για τους έξη μήνες!

Αν είσθε νοικοκυρά που σας αρέσει η ποικιλία στα γεύματα σας, τα φύτρα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε προσθέτουν κάτι το εξωτικό, όπως θα λέγαμε, στα γεύματα σας. Στην πόλη της Νέας Υόρκης συλλέγονται ημερησίους τέσσερις έως πέντε τόνοι φύτρα από φασόλια στην Τσαϊνατάουν για τα 2.000 περίπου Κινέζικα εστιατόρια στην περιοχή της Μείζονος Νέας Υόρκης. Είναι ευχάριστο επίσης να τρώγει κανείς φύτρα επειδή είναι πολύ τρυφερά και τραγανά. Έτσι, το Κινέζικο φαγητό θα ήταν πράγματι βαρύ αν δεν είχε άφθονα φύτρα φασολιών.

Φυτέψτε τους Δικούς σας Σπόρους

Όσοι, βέβαια, ενδιαφέρονται απλώς να προσθέσουν φύτρα στα γεύματα τους χωρίς να τα καλλιεργούν οι ίδιοι, ίσως μπορούν να τ’ αγοράσουν από ένα κατάστημα, αν είναι διαθέσιμα στην περιοχή. 

Το ζήτημα της καλλιέργειας των φύτρων φέρνει στο νου αυτά που είπε ο Θεός στο πρώτο ανθρώπινο ζεύγος στον κήπο της Εδέμ: «Ύστερα ο Θεός είπε: «Δείτε! Σας έδωσα κάθε φυτό που βγάζει σπόρο.. Ας χρησιμεύουν αυτά ως τροφή για εσάς.(Γεν. 1:29)  Στους σπόρους υπάρχει η δύναμις της ζωής που συμβάλλει στην αξία των φύτρων, αλλά βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση ωσότου επικρατήσουν ωρισμένες συνθήκες. Μια απ’ αυτές τις συνθήκες είναι ωρισμένη ποσότης υγρασίας. Μια άλλη είναι η κατάλληλη θερμοκρασία, 21-27 βαθμών Κελσίου. Μια άλλη απαίτησις είναι ο αέρας και μια άλλη είναι το σκοτάδι· ο τελευταίος αυτός παράγων, δηλαδή, το σκοτάδι είναι απαραίτητο για να γίνουν τα φύτρα γευστικά και τρυφερά.

Τι χρειάζεται για να φυτέψετε σπόρους: Το λιγώτερο που θα χρειασθή είναι μια μεγάλης περιεκτικότητος  γυάλα με πολύ φαρδύ στόμιο, ένα τουλουπάνι για να καλύψετε το στόμιο της γυάλας, μια λαστιχένια κορδέλλα και ένα πιάτο όπως μια πιατέλα για τούρτα.

Μεταξύ των σπόρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να έχετε φύτρα είναι το κοινό τριφύλλι (αλφαλφα)  – το οποίο μολονότι είναι πιο ακριβό, σας δίνει αντιστοίχως περισσότερα φύτρα ανα κιλό, διότι οι σπόροι είναι πολύ μικροί, -το μπρόκολο,το ραπάνι , η μουστάρδα το ραπάνι η τριγωνέλλα  το κάρδαμο  η  ρόκα  το κόκκινο φασόλι , η ροβίτσα  και πολλά ακόμα . Αν αγοράσετε τους σπόρους σας από ένα ειδικό κατάστημα σπόρων, βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι δεν έχουν ραντισθή με κάποιο χημικό για να διώχνη τα έντομα.

Αν είσθε αρχάριος, θα ήταν καλύτερα να πειραματισθήτε αρχικά με την ροβίτσα ,την φακή ,κόκκινο φασόλι τον αρακά,ή το ρεβύθι  Το πρώτο βήμα είναι να τα μουσκέψετε τη νύχτα με χλιαρό νερό (οι Κινέζοι  τα μουσκεύουν με ζεστό νερό). Ξεκινήστε μ’ ένα τέταρτο του φλιτζανιού φασόλια σε μισό λίτρο νερό .

Το πρωί αυτό το νερό θα περιέχη μεταλλικά στοιχεία και ίσως να θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρευμα ή στο πότισμα των φυτών σας. Αφού χύσετε το νερό, ξεπλύνετε τα φασόλια με φρέσκο νερό και κατόπιν βάλτε τα στη γυάλα και καλύψτε το επάνω μέρος με τουλουπάνι που το στερεώνετε με τη λαστιχένια κορδέλλα. Τοποθετήστε τη γυάλα επικλινή επάνω σ’ ένα πιάτο ώστε κανένας από τους σπόρους να μη βρίσκεται μέσα σε νερό (επίσης προσέξτε να είναι οι σπόροι διασκορπισμένοι και να μην είναι κανένας επάνω στον άλλο). Κατόπιν τοποθετήστε τους σ’ ένα σκοτεινό μέρος ή καλύψτε τους μ’ ένα ύφασμα για να τους κρατήσετε μακρυά από το φως. Το μεσημέρι ρίξτε νερό μέσα από το τουλουπάνι και κατόπιν χύστε το· κάνετε το ίδιο το βράδυ και επαναλαμβάνετε το τρεις φορές την ημέρα ωσότου τα φύτρα έχουν μήκος 5 ή περισσότερα εκατοστά. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο για ν’ απαλλαγούν τα φύτρα από τα χημικά που σχηματίζονται καθώς βλαστάνουν οι σπόροι. Το να φροντίζη κανείς γι’ αυτή την εργασία και να παρακολουθή την αύξησι των φύτρων είναι κάτι που σχεδόν κάθε παιδί θα εύρισκε πολύ ενδιαφέρον.

Η μέθοδος με τη γυάλα είναι απλούστερη. Για να έχουν ποικιλία φύτρων που ν’ αυξάνουν συγχρόνως και εν τούτοις να εξοικονομούν χώρο, μερικοί φτιάχνουν μικροσκοπικούς ξύλινους δίσκους 15 επί 6 επί 4 εκατοστά  με τρύπες στον πάτο και τους βάζουν τον ένα επάνω στον άλλο, με τον δίσκο που είναι, κάτω κάτω ελαφρά υψωμένο σ’ ένα γυάλινο ή μεταλλικό δίσκο. Με το πότισμα του επάνω δίσκου όλοι οι άλλοι, από κάτω ποτίζονται τέσσερις φορές την ημέρα. Άλλοι φτιάχνουν ένα πλαίσιο 40 επί 30 επί 23 εκατοστά και το τοποθετούν 8 εκατοστά  βαθιά μέσα στον κήπο. Σκορπίζουν σπόρους μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και τους καλύπτουν ελαφρώς με χώμα· το πλαίσιο έχει ένα καπάκι που κρατά έξω το φως αλλά επιτρέπει να μπαίνη αέρας. Προσθέστε έναν πάτο στο πλαίσιο και μπορείτε να καλλιεργήσετε φύτρα με χώμα στο διαμέρισμα σας στην πόλι. Μ’ αυτή την μέθοδο δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο εκτός από το να κόψετε τα φύτρα, που λέγουν ότι έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από εκείνα που μεγαλώνουν μόνον με νερό. Αν εκθέσετε τα φύτρα για λίγες ώρες στον ήλιο, όταν είναι έτοιμα να φαγωθούν, θ’ αποκτήσουν έτσι χλωροφύλη.

Λίγα λόγια σχετικά με το πώς να σερβίρετε τα φύτρα: ο πιο απλός και πιο θρεπτικός τρόπος είναι να τα σερβίρετε ωμά μόνα τους, με λαχανικά ή με κρεμμύδια και με κάποια σάλτσα. Ο επόμενος απλούστερος τρόπος είναι να τα σωτάρετε με κρεμμύδια και βέβαια, μπορείτε να τα προσφέρετε σε οποιοδήποτε πιάτο με λαχανικά, αυγά, κρέας ή ψάρι για γεύσι, ποικιλία και θρεπτικότητα.

Πράγματι, τα φύτρα από τα φασόλια, που αποτελούν από πολύν καιρό μια Κινέζικη λιχουδιά, αρχίζουν να εκτιμούνται όλο και περισσότερο και αξίζουν να συστηθούν για την αξία τους ως τροφή, για την οικονομία τους και για τη γεύσι των.

πηγή :https://wol.jw.org/el/wol/pc/r11/lp-g/1200027379/0/0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *