Φρέσκα φύτρα μπρόκολου, διατροφική αξία θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα φύτρα μπρόκολου είναι πολύ υγιεινά κ οφέλιμα για τον οργανισμό μας!
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας και ανήκει στην κατηγορία των Σταυρανθών λαχανικών. Τα φύτρα του περιέχουν υψηλή συγκέντρωση υγιών θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια σε βιοδραστικές ουσίες, δηλαδή ουσίες που έχουν θετική επιρροή στους ζωτικούς ιστούς του σώματος μας, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, ανόργανα άλατα και τα αντιοξειδωτικά.
Οι γλυκοσινολικές ενώσεις οι οποίες είναι οι ενώσεις που περιέχουν θείο, εμπλουτίζουν το περιεχόμενο των Σταυρανθών λαχανικών και ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα μέσα στο μπρόκολο. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό το οποίο μοναδικοποιεί τα συγκριμένα λαχανικά από τα υπόλοιπα. Αυτές οι ενώσεις των γλυκοσινολικών είναι βιοδραστικά με σημαντική επιρροή στα κύτταρα του σώματος μας αφού επιδημιολογικές μελέτες ισχυρίζονται ότι σε αυτές οφείλεται η αντικαρκινική ιδιότητα του λαχανικού.
Μέσω της διαδικασίας που ακολουθείται από το σώμα μας για να διασπαστούν οι γλυκοσινολικές ενώσεις, δημιουργείται μια αλυσίδα από ενώσεις όπως οι ινδόλες, τα νιτρίλια, τα θειοκυανικά και τα ισοθειοκυανικά. Η ινδόλη – 3 – καρβινόλη και κυρίως η σουλφοραφάνη είναι τα κύρια στοιχεία υπεύθυνα για την αναστολή της καρκινικής έξαρσης και της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων.
Η σουλφοραφάνη(SGS) αυξάνει των αριθμό των ενζύμων που συμπεριλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της διαδικασίας της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Τα ένζυμα αυτά είναι υπεύθυνα για τις αντι-καρκινικές και αντι-μεταλλαξιογόνες λειτουργίες του μεταβολικού συστήματος της αποτοξίνωσης. Η παραγωγή των ενζύμων της δεύτερης φάσης ελέγχεται από ένα μόριο πρωτεΐνης ονομαζόμενο NrF2 (nuclear factor erythroid derived 2). Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιείται ακριβώς όταν ‘αισθανθεί’ το οξειδωτικό στρες το οποίο προκαλείται από το σχηματισμό των τοξίνων. Με κίνητρο την αίσθηση της αυτή, μεταφέρεται στο πυρήνα του κυττάρου όπου ενεργοποιεί τα γονίδια των αντιοξειδωτικών πρωτεϊνών συμπεριλαμβανομένων τα ένζυμα της φάσης II. Για αυτό το λόγο το μπρόκολο θεωρείται ισχυρή αντικαρκινική τροφή.
Η σουλφοραφάνη, βοηθά το σώμα μας να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει την αντοχή μας!
10 γρ. φύτρα μπρόκολου, περιέχουν SGS ίση με 400-500γρ μπρόκολου.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και Κ1.
Διατροφικά στοιχεία:
- Ενέργεια 139 kJ / 33,2 Kcal
- Λίπη 0,0g
- Υδατάνθρακες 3.3g
- Εκ των οποίων σάκχαρα 1g
- Πρωτεΐνη 5.0g
- Αλάτι 0.2g
- Ίνες 3,9
- Βιταμίνη C 51,7mg (πλούσια)
- Βιταμίνη Ε 8,1mg (πλούσια)
- Βιταμίνη Κ1 140mcg (πλούσια)
- Σουλφοραφάνη (SGS) 0,24 g
Πρόταση διατροφής:
Τα φύτρα είναι τρυφερά και τρώγονται ωμά ή ανακατεμένα σε σαλάτες, σε όσπρια, σε δημητριακά, σε ζυμαρικά, σε σάντουιτς, ακόμη και σε χυμούς ή σε σούπες.
Τι είναι οι φύτρες;
Κάθε σπόρος (από σιτηρά, ψυχανθή λαχανικά, όσπρια κλπ) κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας διακόπτει το λήθαργό του, φυτρώνει και αναπτύσσεται ώστε να προκύψει ένα νέο φυτό.
Ως φύτρα θεωρείται το πρώιμο στάδιο του φυτρώματος ενός σπόρου ο οποίος μόλις έχει διακόψει το λήθαργό του, δίνοντας ένα μικρό, τρυφερό βλαστό που προέρχεται από την ανάπτυξη του φυτικού εμβρύου.
Προκειμένου να διακοπεί ο λήθαργος και να αρχίσει η ανάπτυξη του νεαρού αυτού βλαστού, η φύση έχει προνοήσει ώστε το επίπεδο των αποθησαυριστικών ουσιών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία κ.α.) που περιέχονται στο σπόρο, να απελευθερώνονται -αποδεσμεύονται με τη δράση ενζύμων.
Για το λόγο αυτό οι φύτρες αποτελούν εξαιρετικά ισορροπημένη και θρεπτική τροφή.
Διατροφική αξία φύτρων
Οι φύτρες αποτελούν μια συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και πρωτεϊνών.
Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Δικαιολογημένα επομένως θεωρούνται από τις πλέον ισορροπημένες και υγιεινές τροφές της διατροφικής αλυσίδας!
Φύτρα μπρόκολου, σουλφοραφάνη και ελικοβακτήριο του πυλωρού.
Το ελικοβακτήριο του πυλωρού θεωρείται μια από τις συχνές αιτίες της γαστρίτιδας, του έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου, του καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου.
Μπορεί να βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος και συγκεκριμένες συνθήκες όπως: άγχους και πεσμένου ανοσοποιητικού συστήματος να οδηγήσουν σε αύξηση των αποικιών του. Τελευταίες έρευνες που έγιναν σε εργαστήρια της Ιαπωνίας έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να καταστείλει τη λοίμωξη από το ελικοβακτήριο, λόγω της επιλεκτικής δυνατότητας να στοχεύει στα συγκεκριμένα βακτήρια.
Τα φύτρα μπρόκολου 3-4 ημερών, περιέχουν έως 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη απ’ ότι οι ώριμοι ανθοί του μπρόκολου.
Τα φύτρα του μπρόκολου είναι μαλακά, ταιριάζουν σε σαλάτες αλλά καταναλώνονται και μόνα τους, έχοντας την ίδια γεύση που έχουν οι ανθοί του.
Πηγή: omofagia.gr