Άρθρα, Προτείνουμε

Συντήρηση τροφίμων σε κενό αέρα – τι προσφέρει

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος, που συναντάται κατά κόρον στις επαγγελματικές κουζίνες είναι η φύλαξη των προϊόντων σε σφραγισμένες συσκευασίες, τα λεγόμενα vacuum packs (μτφ: συσκευασίες σε κενό αέρος). Ευτυχώς για εμάς, πλέον η τεχνολογία αυτή έχει γίνει πολύ πιο προσιτή και μπορούμε να την εισάγουμε και στη δική μας, οικιακή κουζίνα, ωφελούμενοι από τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει.

Τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί το vacuum;

Vacuum ονομάζουμε τη μέθοδο συσκευασίας, όπου αφαιρούμε τον αέρα από την συσκευασία πριν σφραγιστεί. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση του οξυγόνου με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του τροφίμου. Ως γνωστόν, η επαφή των τροφίμων με τον αέρα (και κατά συνέπεια με το οξυγόνο) είναι ο κύριος λόγος που τα τρόφιμα αλλοιώνονται. Με την αφαίρεση του αέρα, επιτυγχάνεται μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων!

Πέραν όμως του προφανούς οφέλους για την οικονομία του νοικοκυριού, η αγορά μιας τέτοιας μηχανής στο σπίτι μπορεί να αποφέρει επιπλέον κέρδη.

  • Αποφεύγεται το «κάψιμο» της κατάψυξης. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί στην θέση να πετάξουμε ένα τρόφιμο από την κατάψυξη γιατί είχε αλλοιωθεί από την επαφή του με τον παγωμένο αέρα; Αν όμως έχουμε αφαιρέσει από το τρόφιμο τον αέρα και το αποθηκεύσουμε σε μια συσκευασία, τότε το φαινόμενο του «καψίματος» θα εξαλειφθεί μια για πάντα από τον καταψύκτη μας!
  • Μεγιστοποιείται η ασφάλεια των τροφίμων. Με την αφαίρεση του αέρα, απομακρύνονται και αναερόβιοι οργανισμοί που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια των προϊόντων. Ιδιαιτέρως χρήσιμο για σπίτια με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, που έχουν αυξημένη ευαισθησία στις τροφές που καταναλώνουν.
  • Μερικοί λάτρεις του φαγητού, όπως και οι επαγγελματίες, συνδυάζουν τη συσκευασία vacuum  με μαγείρεμα sous-vide, δηλαδή σε κενό αέρος και με σταθερή θερμοκρασία. Μια επίσκεψη σε επαγγελματικές κουζίνες θα σας πείσει ότι το μηχάνημα αυτό πλέον είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στους πλέον απαιτητικούς «δοκιμαστές» των εργαλείων της κουζίνας, τους chef!
  • Ένα άλλο θετικό που μας παρέχει μια τέτοια συσκευή είναι ότι μας βοηθάει να οργανώσουμε τον χώρο μας. Αφαιρώντας τον αέρα μπορούμε να εξοικονομήσουμε άφθονο χώρο για ακόμα παραπάνω τρόφιμα προς αποθήκευση, αλλά και να τα έχουμε οργανωμένα (πολλές σακούλες έχουν επάνω ετικέτα για να γράψουμε το είδος του τροφίμου και την ημερομηνία συσκευασίας του).
  • Ο χρόνος είναι χρήμα. Για αυτούς που θέλουν να κερδίζουν χρόνο, οι συσκευαστές είναι το απαραίτητο εργαλείο. Μπορείς να έχεις στον καταψύκτη φαγητό έτοιμο, μεριδοποιημένο, και το μόνο που θα έχεις να κάνεις επιστρέφοντας από την δουλειά, είναι να το αποψύξεις και να το απολαύσεις!

Πώς να διαλέξω συσκευαστή;

Οι ποιότητες, οι τύποι και τα είδη των  μηχανημάτων διαφέρουν, γι αυτό το λόγο το πιο σημαντικό είναι να καθορίσετε μόνοι σας τι ακριβώς ψάχνετε από το μηχάνημα.

  • Πρόκειται να το έχετε μόνιμα στο σπίτι ή θα το μετακινείτε; Αν δεν έχετε σκοπό να μετακινείστε από το σπίτι στο εξοχικό, προτιμότερο είναι να αγοράζετε έναν συσκευαστή σταθερό, που αποδίδει καλύτερα και σας δίνει περισσότερες επιλογές. Αν πάλι σκοπεύετε να αλλάζετε κουζίνες που μαγειρεύετε τότε ο φορητός με μπαταρίες είναι αυτό που σας ταιριάζει απόλυτα!
  • Τι έχετε σκοπό να αποθηκεύετε σε κενό αέρος; Η πλειοψηφία των συσκευών λειτουργούν πολύ καλά σε στερεά τρόφιμα. Τι γίνεται όμως στα υγρά; Οι οριζόντιοι συσκευαστές ενδέχεται να μην αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε τέτοιες απαιτητικές καταστάσεις προτιμώνται οι συσκευαστές-«θάλαμοι». Είστε κάποιος που θέλει συχνά να αποθηκεύει τις σάλτσες, τους ζωμούς και τις σούπες; Τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά ενός ακριβότερου μοντέλου, πάντα σε συνάρτηση με την απόσβεση που θα σας κάνει.
  • Προσέξτε τις δυνατότητες του κάθε μοντέλου στην αγορά.Τα πιο ολοκληρωμένα μηχανηματα εχουν την δυνατοτητα να αφαιρεσουν τον αερα από ταπερ ,μπουκαλι ή βάζο, και το κάνουν αυτό μέσω ενός λεπτού σωλήνα που απορροφά τον αερα απο τις συσκευασίες . Ετσι , καταργείται η υποχρεωτική χρήση της σακουλας για βακουμ ,εφοσον υπαρχουν δοχεια μεχρι και 10 λιτρα χωρητικότητας , και δημιουργούμε ακόμα λιγότερα σκουπίδια  Κάποια έχουν την ικανότητα να υπολογίζουν την πίεση που υπάρχει στην συσκευασία και να σφραγίζουν όταν αυτή είναι η κατάλληλη. Ιδανικό για περιπτώσεις που βάζουμε πχ ολόκληρα βάζα μέσα σε σακούλες. Σε άλλες πάλι συσκευασίες ορίζουμε μόνοι μας τον χρόνο που θα κάνει για να αφαιρέσει τον αέρα και να σφραγίσει την συσκευασία. Πολύ πρακτικό εάν χρησιμοποιούμε σακούλες σε διάφορα μεγέθη και διαστάσεις.
  • Τα «έξτρα» κάνουν την διαφορά: δείτε τι σας παρέχει η κάθε συσκευή πλέον των δεδομένων. Κάποιες συσκευές μπορεί να φανούν σωτήριες, έχοντας ενσωματωμένο αισθητήρα υπερχείλισης υγρών. Άλλες πάλι έχουν ενσωματωμένο κόπτη της σακούλας στο επιθυμητό μέγεθος, για μεγαλύτερη οικονομία αλλά και πλήρη έλεγχο από μέρους μας, της συσκευασίας. Μερικοί συσκευαστές, από την άλλη, έχουν το πλεονέκτημα ότι λόγω μεγέθους και κατασκευής, είναι κατάλληλοι για να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Αλλά το πολύ σημαντικό «έξτρα» , είναι τα σκεύη , και τα ειδικά καπάκια για βάζα ,που μετατρέπουν το απλό γυάλινο βάζο σε δοχείο βακουμ. Αυτό λέει πολλά για όλους όσους τους απασχολεί το θέμα των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης ,γιατί μπορούμε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα της συσκευασίας έν κενώ ,χωρίς να αγοράσουμε ποτέ πλαστικές σακούλες.
  • Με την χρήση των δοχείων αυτών , μπορούμε να μεγαλουργήσουμε στην κουζίνα ,βάζοντας την πρώτη υλη του φαγητού μας μαζί με βότανα μπαχαρικά κλπ ,και με την λειτουργία Marinate η συσκευή κάνει αυτόματα επαναλαμβανόμενους κύκλους άντλησης  και μή του αέρα , και έτσι οι πόροι της τροφής ανοίγουν , το υγρό της μαρινάτας εισχωρεί ,και κλείνουν , και αυτό καθώς επαναλαμβάνεται ,μας δίνει λαχταριστά μαριναρισμένα γεύματα σε ελάχιστο χρόνο ( αν θέλαμε να μαρινάρουμε κάτι ,θα έπρεπε να το αφήσουμε ολόκληρες ώρες στο ψυγείο . με το βακουμ ,αυτό γινεται σε 10 – 20 λεπτά )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *