Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Σουλφοραφάνη και καρκίνος – μια ασύμβατη σχέση..

Είναι αλήθεια ότι η συμβατική ιατρική έχει κάνει κάποια βήματα (ας τα ονομάσουμε νηπιακά βήματα) τα τελευταία 40 χρόνια όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών. Η γενική ιατρική συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη μέθοδο κόβω και καυτηριάζω «slash-and-burn» ως το παν για τη θεραπεία του καρκίνου μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, η ιδέα της λήψης προληπτικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου (όπως η άσκηση και η  «υγιέστερη» διατροφή) έχει πλέον  καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου.

Όμως αυτό που ίσως ξεχνάει ο συμβατικός γιατρός σας να αναφέρει, είναι ότι εδώ και χρόνια υπάρχει ένας απλός, φυσικός και ναι, επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να αποφύγετε τον καρκίνο. Ονομάζεται σουλφοραφάνη. Μπορεί να βρεθεί σε σταυρανθή λαχανικά και ειδικά σε φύτρα μπρόκολου.

Η έρευνα του Dr Talalay για την σουλφοραφάνη που γύρισε το παιχνίδι

“Τα τριών ημερών φύτρα μπρόκολου περιέχουν 20 έως 50 φορές την ποσότητα χημειοπροστατευτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ώριμες κεφαλές μπρόκολου και μπορούν να προσφέρουν ένα απλό διατροφικό μέσο χημικής μείωσης του κινδύνου του καρκίνου”, ανέφερε το 1997 ο Δρ Paul Talalay σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Δρ Talalay είναι ο ιδρυτικός διευθυντής του κέντρου χημειοπροστασίας  Lewis B. και Dorothy Cullman στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι ένας από τους κορυφαίους βιοϊατρικούς ερευνητές στον κόσμο και πρωτοπόρος στον τομέα των φυτοχημικών.

Η πρωτοποριακή μελέτη του Talalay, που ολοκληρώθηκε το 1991, ήταν μια από τις πρώτες που εστίασαν στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής. Ήταν η πρώτη που απομόνωσε την σουλφοραφάνη στα σταυρανθή λαχανικά ως μέσο πρόληψης του καρκίνου. Η σουλφοραφάνη κάνει το θαύμα της ενισχύοντας τα ένζυμα της Φάσης 2 στο σώμα, των οποίων δουλειά είναι να εξουδετερώνουν τις διαδικασίες της νόσου.

Ο Talalay και η ομάδα του τάιζαν με εκχυλίσματα φύτρων μπρόκολου  θηλυκούς αρουραίους για πέντε ημέρες. Στη συνέχεια εξέθεσαν αυτούς καθώς και μια άλλη ομάδα ελέγχου αρουραίων σε καρκινογόνο ουσία. Οι αρουραίοι που είχαν λάβει το εκχύλισμα ανέπτυξαν λιγότερους όγκους, μικρότερους, και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν από ό, τι συνέβη στους αρουραίους που ήταν στην ομάδα ελέγχου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρώτος εκδοτικός οίκος (περιοδικό Science) με τον οποίον ήρθαν σε επαφή ο  Talalay και οι συνεργάτες του για να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους, τα απέρριψε. Τελικά, η μελέτη δημοσιεύθηκε ένα χρόνο αργότερα στα ‘Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών’. Έκτοτε, υπήρξαν εκατοντάδες δημοσιευμένες αναφορές που αποδεικνύουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα των φυτοχημικών όπως η σουλφοραφάνη.

Δεν  υπάρχει χρόνος για χάσιμο όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου

Ωστόσο, η συμβατική ιατρική ακόμη συνεχίζει να κινείται με ρυθμό χελώνας  όσον αφορά την ερευνητική δράση  και χρηματοδότη για την πρόληψη του καρκίνου.

“Αυτό δεν είναι παραμυθάκι για εύπιστους”, λέει ο Michael Sporn, καθηγητής και ερευνητής πρόληψης καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Ντάρτμουθ. «Λίγοι θα βρεθούν προ τετελεσμένων  αν έχουν εφαρμόσει πρόληψη . Η αμερικανική κοινωνία είναι μπροστά από την ιατρική σε αυτόν τον τομέα. ”

Δεδομένου ότι 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 230.000 περιπτώσεων διηθητικού καρκίνου του μαστού, δεν υπάρχει  πια η πολυτέλεια  για γιατρούς και ερευνητές να ασχολούνται επιδερμικά με το θέμα της πρόληψης του καρκίνου.

Θυμηθείτε, εξαρτάται από ΕΣΑΣ και όχι από τον γιατρό σας να αναλάβετε δράση σε σχέση με την πρόληψη αλλά και  τη συνολική υγεία και ζωτικότητα του σώματός σας. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε σουλφοραφάνη στη διατροφή σας. Τα βλαστάρια μπρόκολου είναι ένα δυναμικό ξεκίνημα !

 

Πηγές:

https://thetruthaboutcancer.com/johns-hopkins-sulforaphane-cancer-study/

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-drug/def/sulforaphane?redirect=true

https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/sulforaphane

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *