Άρθρα, Προτείνουμε

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΟ – του καθηγητή Γιάννη Τσάκνη

το κείμενο που ακολουθεί ανέβηκε στην σελίδα του Γιάννη Τσάκνη , καθηγητή στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων , Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ,Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στις 24/09/2022 .Αντικειμενική προσέγγιση από την σκοπιά του καθ’ ύλην αρμόδιου.

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΟ (SUPERFOOD)
-Να διευκρινίσω ότι οι σπόροι της κάνναβης δεν έχουν καμία σχέση με ναρκωτικό, γιατί δεν περιέχουν τη δραστική ψυχότροπη ουσία Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή ως THC που λαμβάνεται από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού. Η υψηλή διατροφική αξία των σπόρων της καλλιεργήσιμης βιομηχανικής κάνναβης (hemp), συνέβαλε στην αύξηση της καλλιέργειάς της σε πολλές χώρες και τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στον Καναδά και τις Η.Π.Α. Στο εμπόριο βρίσκεται σαν ολόκληρος σπόρος ή αλεσμένος σε αλεύρι, ενώ από την έκθλιψή του παράγεται το λάδι σπόρων βιομηχανικής κάνναβης (hemp seed oil). Προστίθενται σε τρόφιμα, για να βελτιώσουν τη θρεπτική τους αξία και έχει γεύση καρυδιού. Ο σπόρος της κάνναβης αποτελείται από 20% πρωτεΐνη, 35% λάδι, 20% υδατάνθρακες και 15% φυτικές ίνες. 30 g αλεσμένου σπόρου αποδίδει στον οργανισμό περίπου 120 θερμίδες
-Από τους σπόρους της κάνναβης παράγονται υγιεινά φυσικά προϊόντα που έχουν τα παρακάτω διατροφικά πλεονεκτήματα:
1. ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ με όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, οι οποίες δεν υστερούν από τις πρωτεΐνες του κρέατος και είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από την πρωτεΐνη της σόγιας.
2. ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ.
3. ΠΕΡΙΧΟΥΝ ΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ω-3 και ω-6. To ισοζύγιο ω6:ω3 του λαδιού της κάνναβης είναι 3:1, πολύ καλό ισοζύγιο, ειδικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με χρόνιες φλεγμονές, όπως αρθρίτιδα και ισχιαλγία, αλλά και για ενήλικες που θέλουν να ενισχύσουν την πρόσληψη σε ω3. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι περιέχουν περισσότερα ω-3 από τα ψάρια. Επίσης, περιέχουν το γ-λινολεϊκό οξύ (GLA) που συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων ψωρίασης, ατοπικού εκζέματος και μπορεί να βοηθήσει σε κάποια ανοσολογικά νοσήματα.
4. ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ.
5. ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.
6. ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φυτοστερολών, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και λεκιθίνη, η οποία ενισχύει τις κυτταρικές μεμβράνες και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
-Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με κάνναβη, όπως μπάρες, ζυμαρικά, σοκολάτες, καφές, τσάι κλπ.
Καθηγητής Γιάννης Τσάκνης στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής