Άρθρα, Συνταγές

Μια ζουμερή «θιβετιανή» ροδακινόπιτα

Τα βιβλία μπορούν να αποδειχθούν οι καλύτεροι συνταξιδιώτες στα πραγματικά ή τα νοερά ταξίδια μας. Υπάρχουν βιβλία ικανά να μας διασκεδάσουν – και δεν χρειάζεται να νιώθουμε καμία ενοχή γι’ αυτό, να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πτυχές του εαυτού μας, να μας διδάξουν, να μας βγάλουν από αδιέξοδα, να μας προβληματίσουν, βιβλία εξαιρετικά βαρετά από την δική μας σκοπιά όπως και βιβλία συγκλονιστικά.

Ανάμεσα στα φετινά μου αναγνώσματα η “Θιβετιανή ροδακινόπιτα” του Τομ Ρόμπινς, μεταξύ άλλων αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για ένα vegan γλυκό, μια συνταγή ροδακινόπιτας, παρότι αυτό καθαυτό το βιβλίο ουδεμία σχέση με συνταγές έχει. Σχετικά με τον τίτλο, ο ίδιος γράφει ότι η θιβετιανή ροδακινόπιτα είναι “…κάτι σαν μια παραβολή για τη σοφία του να στοχεύεις πάντα στα άστρα, και την ακόμα μεγαλύτερη σοφία του να δέχεσαι την αποτυχία αν φτάσεις μόνο ως το φεγγάρι”.

Εμείς, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε μια ακόμα ειρηνική συνταγή, φτιάξαμε μια πραγματική, ζουμερή ροδακινόπιτα, με τα τελευταία ροδάκινα της σεζόν, ζυμωμένη με ελαιόλαδο και αρωματισμένη με φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, για να μοσχομυρίσει η κουζίνα μας. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, οικονομική ενώ η προσπάθεια που θα καταβάλουμε προκειμένου να την φτιάξουμε θα ανταμειφθεί στο πολλαπλάσιο ∙ μια ελαφριά και νόστιμη ροδακινόπιτα με τραγανή κρούστα και μυρωδάτη γέμιση που λιώνει στο στόμα είναι έτοιμη.

Υλικά για τη ζύμη

  • 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. φυτικό γάλα ή νερό
  • 1 κ.σ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας (αν δεν έχουμε μπορούμε να προσθέσουμε ίδια ποσότητα τσίπουρο ή χυμό πορτοκάλι)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζ. ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για να ανοίξουμε το φύλλο

Υλικά για τη γέμιση

  • 1200 γρ. ώριμα ροδάκινα
  • 6 κ.σ. (65 γρ.) ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 5 κ.σ. (50 γρ) κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Με ένα σύρμα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλεύρι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε σε σελοφάν και φυλάμε στο ψυγείο για μισή ώρα ή και παραπάνω.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε τα ροδάκινα, τα καθαρίζουμε και αφαιρούμε τον πυρήνα τους. Τα κόβουμε σε κομμάτια πάχους 1 εκατοστό και τα βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να απλωθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Με τα 2/3 της ζύμης ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου ½ εκατοστό. Για να διευκολυνθούμε στο στρώσιμο της τάρτας, μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο πάνω σε ένα αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί, με τη βοήθεια του οποίου θα μεταφέρουμε κατόπιν τη ζύμη στην ταρτιέρα. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά ώστε να καλυφτούν τα τοιχώματα της ταρτιέρας, κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν και συνεχίζουμε απλώνοντας τη γέμιση ομοιόμορφα στην τάρτα.
Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο ίδιου πάχους και σκεπάζουμε την τάρτα. Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν και με βρεγμένα δάκτυλά πιέζουμε ελαφρά τις άκρες των φύλλων ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της τάρτας σε αρκετά σημεία ή χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 5-6 σημεία. Ψήνουμε στους 175 οC για 45-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καφετί χρώμα η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Πηγή: veganinathens.com

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *