Άρθρα, Συνταγές

Λεμονόπιτα από ρεβύθια

Σας προσφέρουμε σήμερα ένα ιδιαίτερο γλυκό, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς σόγια, χωρίς γλουτένη και χωρίς ξηρούς καρπούς, λεμονόπιτα από ρεβύθια! Τα ρεβύθια είναι η νέα μόδα στα βίγκαν γλυκά, που πλέον έχει έρθει και στα ελληνικά blog με συνταγές όπως το cookie dough γλυκό σνακ από τις Βίγκαν Συνταγές και τα βίγκαν μπεζεδάκια από τον Οικοπόταμο! Εγώ ήμουν κάθετα αντίθετη στη χρήση ρεβυθιών στην κρέμα της λεμονόπιτας μέχρι που τη δοκίμασα αφού κρύωσε, και σε συνδυασμό με την υπέροχη βάση μπισκότο την αγάπησα! Κανένας από όσους τη δοκίμασε δεν κατάλαβε ότι είχε ρεβύθια μέσα, παρά μόνο απόλαυσαν την δροσιστική πλούσια γεύση της. Σας προκαλούμε να τη δοκιμάσετε, σαν μια φτηνότερη εκδοχή της κλασσικής βίγκαν λεμονόπιτας με κάσιους.

Με τα υλικά αυτά σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24cm βγαίνουν 8-10 κομμάτια.

Υλικά για την κρέμα:

κ.γ : κουταλάκι του γλυκού

  • 1 κούπα (200 γραμμάρια) ξερά ρεβύθια
  • 3/4 κούπας (177 ml) χυμό λεμονιού
  • 3/4 κούπας (177 ml) σιρόπι αγαύης
  • 3/4 κούπας (177 ml) λάδι καρύδας
  • 1/4 κ.γ βανίλια σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 2 ώριμες μπανάνες

Υλικά για τη βάση:

  • 1 1/2 κούπες νιφάδες φαγόπυρου
  • 1 1/2 κούπες τρίμμα καρύδας (ινδοκάρυδο)
  • 1 1/2 κούπα βασιλικούς χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια (περίπου 150 γραμμάρια/14 χουρμάδες)
  • Λεμονόπιτα από ρεβύθια

Οδηγίες για την κρέμα:

  1. Μουλιάστε τα ρεβύθια (προαιρετικά) και έπειτα βράστε τα για 30 λεπτά και κατόπιν στραγγίξτε τα.
  2. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα βάλετε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι.
  3. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή μούλτι και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να προκύψει μια βελούδινη κρέμα.
  4. Αδειάστε την κρέμα σε ένα μπολ και αφήστε την στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε την βάση.

Οδηγίες για τη βάση (συνταγή από εδώ):

  1. Χτυπήστε τις νιφάδες φαγόπυρου και το τρίμμα καρύδας στο μπλέντερ μέχρι να ανακατευθούν .
  2. Κατόπιν προσθέστε τους χουρμάδες και χτυπήστε μέχρι να ανακατευθεί το μίγμα.
  3. Απλώστε το μίγμα ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού με τα δάχτυλά σας (προσοχή καίει μετά το μπλέντερ!).
  4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° βαθμούς για 5 λεπτά.
  5. Λεμονόπιτα από ρεβύθια
  6. Τέλος αδειάστε την κρέμα πάνω από την ψημένη βάση, ισιώστε την επιφάνεια και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
  7. Σερβίρετε την λεμονόπιτα κρύα και απολαύστε τις εκφράσεις των καλεσμένων όταν θα τους λέτε ότι μόλις έφαγαν ρεβύθια!

Πηγή: 2brokevegans.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *