Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Είναι όλοι οι σπόροι κατάλληλοι για να γίνουν φύτρα ή βλαστάρια;;

Είναι αρκετά συνηθισμένο  ,το να κάνουμε φύτρα ή βλαστάρια από σπόρους που αγοράζουμε από το super market ,ή τα βιολογικά καταστήματα . Οι σπόροι αυτοί – σιτάρι ,ροβίτσα, φακή  και άλλοι , διατίθενται για μαγείρεμα , και γι’ αυτό τον λόγο δεν ελέγχονται για παθογόνα στοιχεία , γιατί πολύ απλά με το μαγείρεμα όλα τα παθογόνα θα εξαφανιστούν .Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε  αυτούς τους σπόρους για ωμή κατανάλωση; Οι παθογόνοι οργανισμοί είναι παρόντες στα βλαστάρια μας , με δυσάρεστες ή και επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μας . Το 2011 στη Γερμανία, μια επιδημία E.coli  προκάλεσε 35 θανάτους εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένων βλασταριών*.  Έτσι ,είναι συνετό και ασφαλές  να προμηθευόμαστε σπόρους που έχουν ελεγχθεί και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ  ως κατάλληλοι για να γίνουν φύτρα. Το γεγονός ότι μπορεί να αγοράζουμε βιολογικούς σπόρους δεν κάνει την επιλογή μας ασφαλή ,διότι η μόνη πιστοποίηση που έχουν είναι ότι προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες. Το πρόβλημα είναι ότι  τα παθογόνα υπάρχουν σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες – η φάρμα με τα θανατηφόρα φύτρα στην Γερμανία ήταν  οργανική φάρμα.. Είναι απαραίτητο λοιπόν  να ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ οι σπόροι που προορίζονται για ωμή κατανάλωση  με κατάλληλο τρόπο .

Οι σπόροι που διακινεί η VforVegan είναι ελεγμένοι  για :

  • σαλμονέλα ,
  • Escherichia coli και συγκεκριμένα για την τοξίνη Shiga
  • Συμμόρφωση με την οδηγία REG. CEE 834/2007 που αφορά πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων
  • Συμμόρφωση με την οδηγία REG. 852/2004 που αφορά κανόνες για τους υπεύθυνους επιχειρήσεων σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων
  • Πιστοποίηση ότι οι σπόροι δεν προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης .
  • Δήλωση συμμόρφωσης    (CE) 1935/2004 e 2023/2006  σχετικά με την ορθή πρακτική παραγωγής υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

 

*https://www.eumedline.eu/index.php/post/GERMANIA-SOVAROTERH-STON-KOSMO-H-EPIDHMIA-TOY-ECOLI

http://www.skai.gr/news/health/article/171893/ecoli-to-mustirio-luthike/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *