Προτείνουμε, Τροφή

Είναι όλοι οι σπόροι κατάλληλοι για να γίνουν φύτρα ή βλαστάρια;;

Είναι αρκετά συνηθισμένο  ,το να κάνουμε φύτρα ή βλαστάρια από σπόρους που αγοράζουμε από το super market ,ή τα βιολογικά καταστήματα . Οι σπόροι αυτοί – σιτάρι ,ροβίτσα, φακή  και άλλοι , διατίθενται κυρίως για μαγείρεμα , και γι αυτό τον λόγο δεν ελέγχονται για παθογόνα στοιχεία , γιατί πολύ απλά με το μαγείρεμα όλα θα εξαφανιστούν .Τί γινεται όμως στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τέτοιους σπόρους για φύτρα ή βλαστάρια; Οι παθογόνοι οργανισμοί είναι παρόντες στα βλαστάρια μας , με δυσάρεστες ή και επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μας .  Για παράδειγμα, το 2011 στη Γερμανία, μια επιδημία E.coli  προκάλεσε 32 θανάτους εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένων βλασταριών*.  Έτσι ,είναι συνετό και ασφαλές  να προμηθευόμαστε σπόρους που έχουν ελεχθεί ως κατάλληλοι για να γίνουν φύτρα. Το γεγονός ότι  αγοράζουμε από βιολογικά καταστήματα σπόρους , δεν καθιστά εγγυημένους τους σπόρους ,διότι η μόνη πιστοποίηση που έχουν είναι ότι προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες . Όμως από οργανική φάρμα προέρχονταν  και τα θανατηφόρα φύτρα στην Γερμανία. Είναι απαραίτητο λοιπόν  να ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ οι σπόροι που προορίζονται για ωμή κατανάλωση  με κατάλληλο τρόπο .

Οι σπόροι που διακινεί η VforVegan είναι ελεγμένοι  για :

  • σαλμονέλα ,
  • Escherichia coli και συγκεκριμένα για την τοξίνη Shiga
  • Συμμόρφωση με την οδηγία REG. CEE 834/2007 που αφορά πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων
  • Συμμόρφωση με την οδηγία REG. 852/2004 που αφορά κανόνες για τους υπεύθυνους επιχειρήσεων σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων
  • Πιστοποίηση ότι οι σπόροι δεν προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης .
  • Δήλωση συμμόρφωσης    (CE) 1935/2004 e 2023/2006  σχετικά με την ορθή πρακτική παραγωγής υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

 

 

 

 

*https://www.eumedline.eu/index.php/post/GERMANIA-SOVAROTERH-STON-KOSMO-H-EPIDHMIA-TOY-ECOLI

http://www.skai.gr/news/health/article/171893/ecoli-to-mustirio-luthike/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *