Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Βλαστάρια- τρόποι ανάπτυξης – μέθοδος των δίσκων

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής και βολική μέθοδος που χρησιμοποιείται. Οι δίσκοι που διατίθενται στην αγορά κατασκευάζονται από πλαστικό, πηλό, γυαλί, ξύλο και μπαμπού. Βεβαιωθείτε ότι οι δίσκοι έχουν οπές στο κάτω μέρος και επιλέξτε τες σύμφωνα με τις δικές σας απαιτήσεις. Οι οπές επιτρέπουν την αποστράγγιση του νερού από ένα στρώμα στο χαμηλότερο επίπεδο, έναν σωστό αερισμό και την παροχή εξαιρετικής στήριξης για τα ρίζα των μικρών βλαστών.

Το συνηθισμένο σύνολο βλάστησης αποτελείται από:

  • 3 δίσκους με οπές για την καλλιέργεια σπόρων. Βεβαιωθείτε ότι οι δίσκοι χωρίζονται μεταξύ τους ώστε να παρέχουν αέρα στους σπόρους.
  • 1 δίσκο χωρίς οπές στον πυθμένα ως δεξαμενή νερού.
  • 1 δίσκο πάνω για να προφυλάξετε την κορυφή.

Αυτή η μέθοδος είναι πραγματικά ευέλικτη και βολική: μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο και είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε ποικιλία σπόρων.

Αφού θα μουλιάσουν οι σπόροι, πρέπει μετά να στραγγίζονται και να πλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια να τοποθετούνται στους δίσκους. Η ποσότητα για κάθε δίσκο είναι ανάλογη με την ποικιλία των σπόρων, έχοντας κατά νου ότι οι σπόροι αυξάνουν τον όγκο τους έως και 4 φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης.Οι δίσκοι πρέπει να είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα. Xρησιμοποιήστε χωριστά δίσκους για να αναπτύξετε ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές ποικιλίες. Κάθε ποικιλία έχει το δικό της χρόνο βλάστησης. Μερικές φορές ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών στον ίδιο δίσκο ενισχύει τη διαδικασία της βλάστησης.

Ελέγξτε προσεκτικά το χρόνο βλάστησης και βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν το ίδιο. Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθείτε με τη γεύση αυτού του απίστευτου φαγητού είναι να πειραματιστείτε αναμιγνύοντας και συνδυάζοντας διαφορετικές ποικιλίες.

Οι σπόροι πρέπει να διατηρούνται συνεχώς υγροί.Να τα ποτίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα,  πρωί και βράδυ. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να το ακολουθήσει  ακόμα και όσοι έχουν πολυάσχολη επαγγελματική ζωή. Σε κανονικές συνθήκες, με αυτό το πρόγραμμα οι σπόροι θα παραμείνουν σε υγρή και καλή κατάσταση. Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από το κανονικό και όταν οι σπόροι φαίνονται να υποφέρουν και να ξεραίνονται, ποτίστε τους πιο συχνά. Το νερό τροφοδοτείται ψεκάζοντας με ένα ψεκαστήρι .

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τους δικούς σας δίσκους ως εξής : Παίρνετε τα πλαστικά ταψάκια που βάζουμε κάτω από τις ζαρντινιέρες , τα μακρόστενα . με ένα πυρωμένο καρφί ανοίγετε πολλές μικρές τρυπούλες στο κάτω μέρος για να μπορούν να φεύγουν τα πλεονάζοντα νερα. Βάζετε στον δίσκο είτε βρεγμένο πανί και επάνω τα μουλιασμένα σπόρια , είτε χαρτί κουζίνας ,είτε 2 εκατοστά χώμα. Ένα ακριβώς ιδίου μεγέθους καπάκι θα χρειαστεί για να σκεπάζετε τα φύτρα σας στο αρχικό στάδιο που χρειάζονται σκοτάδι και αρκετή υγρασία

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να γίνεται αυτή η εύκολη εργασία καθημερινά και τακτικά. Μετά από λίγες μέρες, οι σπόροι αρχίζουν να βλαστάνουν και σε λιγότερο από μια βδομάδα τα βλαστάρια θα είναι έτοιμα.

Η μέθοδος των δίσκων είναι εξαιρετική για κάθε ποικιλία σπόρου κι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι εύκολη: οι δίσκοι τοποθετούνται ο ένας πάνω στον άλλο κι έτσι καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο. Είναι απλή: η μεγάλη επιφάνεια των δίσκων διευκολύνει το πότισμα και βοηθά να υπάρχει κατάλληλος αερισμός στους σπόρους. Επίσης προσφέρει ποικιλία χρήσης: μπορείτε να καλλιεργήσετε ταυτόχρονα διαφορετικές ποικιλίες σε διαφορετικούς δίσκους, ή να καλλιεργήσετε μεγάλη ποσότητα μιας ποικιλίας σπόρου χρησιμοποιώντας και τους τρεις διαθέσιμους δίσκους ή να αναμείξετε διαφορετικούς σπόρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *