Άρθρα, Φύτρα / Βλαστάρια

Βλαστάρια – από τον σπόρο στη σαλάτα

Τα βλαστάρια είναι για όλους: γι’ αυτούς που ζουν σε διαμερίσματα στην πόλη, χωρίς κήπο για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και για εκείνους που τους αρέσει να έχουν φρέσκα, θρεπτικά και βιολογικά τρόφιμα όλο το χρόνο ανεξάρτητα από τις εποχές.

Η καλλιέργεια βλαστών στο σπίτι είναι πολύ εύκολη. Μερικοί οργανικοί σπόροι, νερό, αέρας και θερμότητα είναι τα μόνα συστατικά που χρειάζονται.

Πρώτα απ’ όλα, επιλέξτε ένα κατάλληλο μέρος για να δημιουργήσετε τον εσωτερικό κήπο σας. Μια γωνία στην κουζίνα κοντά στον νεροχύτη θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εύκολο πότισμα των σπόρων και επίσης για να θυμάστε να τα ποτίζετε κάθε μέρα. Οι τεχνικές καλλιέργειας εξαρτώνται από την ποικιλία των σπόρων και, πάνω απ’όλα, από τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις.

  • 1ο Βήμα : προ-βλάστηση

Άσχετα με ποια ποικιλία σπόρων θέλετε να βλαστήσετε και ποια μέθοδο βλάστησης έχετε επιλέξει, το 1ο βήμα  είναι το ίδιο για όλα.

Είναι καλό να μάθετε να επιλέγετε τους σπόρους: άσχημα χρωματισμένοι, σπασμένοι ή σπόροι με παράξενο σχήμα πιθανώς δεν θα φυτρώσουν και θα μπορούσαν επίσης εύκολα να σαπίσουν ή να αποτρέψουν και τους καλούς σπόρους να βλαστήσουν.

Έχετε υπόψη ότι οι σπόροι αυξάνουν τον όγκο τους έως και 4 φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε όταν επιλέγετε την ποσότητα των σπόρων που θα βλαστήσετε. Εάν δεν έχετε συνηθίσει ακόμη τα βλαστάρια, ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με δύο ολόκληρες κουταλιές για τις μικρές ποικιλίες σπόρων ή ½ φλυτζάνι για φασόλια και σπόρους.

Βάλτε τους σπόρους σε ένα μπολ, κούπα, βάζο ή οποιοδήποτε άλλο εύχρηστο δοχείο. Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αρκετά για να καλύψει τους σπόρους. Αυτό το βήμα είναι εύκολο, αλλά και το πιο σημαντικό. Η βλάστηση ξεκινάει τώρα. Στην ιδανική περίπτωση, η περίοδος βλάστησης πρέπει να ξεκινήσει το βράδυ και να διαρκέσει μέχρι το επόμενο πρωί, όταν οι σπόροι μπορούν να στραγγιστούν και να τακτοποιηθούν για το βήμα 2, αυτή καθαυτή τη βλάστηση. Τα φασόλια και οι κόκκοι πρέπει να μουλιάσουν τουλάχιστον 12 ώρες, οι μικροί σπόροι χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Κατά γενικό κανόνα, αφήστε περίοδο 12 ωρών για όλους τους σπόρους, εκτός από λίγες ποικιλίες.

    2ο Βήμα : μέθοδοι βλάστησης

Οι σπόροι είναι έτοιμοι να βλαστήσουν. Η βλάστηση είναι μια φυσική διαδικασία, για να κάνετε βλαστάρια στο σπίτι, απλά επιλέξτε την κατάλληλη μέθοδο. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι, προτείνουμε τις τρεις πιο δημοφιλής: τη μέθοδο των δίσκων, τη μέθοδο του βάζου, τη μέθοδο βλάστησης με τσάντα από λινάρι. Η βλάστηση με την αυτόματη  φυτρομηχανή  είναι μια ακόμη εύκολη και δημοφιλής μέθοδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *