Vegan πανακότα

Vegan πανακότα – Ένα πανεύκολο, βέγκαν γλυκάκι για κάθε μέρα!


Η «καθιερωμένη» γιορτή των ερωτευμένων προτείνει κάθε χρόνο τις δικές της γεύσεις, παρότι σκέφτομαι ότι όλες οι μέρες είναι ιδανικές για να εκφράζουμε τον έρωτα μας μέσα από την μαγειρική και όχι μόνο… Για τέτοιες περιστάσεις λοιπόν φαντάστηκα ένα επιδόρπιο ως εξής: λευκή κρέμα, βυσσινί σιρόπι, πλούσια υφή, αποπλανητική γεύση.

Η βέγκαν εκδοχή της παραδοσιακής ιταλικής ψημένης κρέμας (στα ιταλικά panna cotta σημαίνει ψημένη κρέμα), περιέχει άγαρ άγαρ αντί για ζελατίνη και είναι ένα από τα πιο εύκολα στην παρασκευή αλλά συγχρόνως κομψά γλυκίσματα που μπορεί να προσφέρει κανείς στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Όταν φτιάχνω πανακότα, συνήθως χρησιμοποιώ γάλα καρύδας πλήρες ή κρέμα καρύδας, καθώς παραδοσιακά το γλυκάκι αυτό έχει πλούσια και κρεμώδη υφή. Για την πιο ελαφριά εκδοχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό γάλα αμυγδάλου, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Ανεξάρτητα από τι θα επιλέξουμε γενικά, θα πρότεινα τουλάχιστον μια φορά, να την δοκιμάσει κάποιος με πλούσιο γάλα καρύδας! Είναι μαγευτική.

Υλικά
(για 4 μερίδες)

  • 2 φλιτζ. ή 480 ml γάλα καρύδας πλήρες ή γάλα αμυγδάλου
  • 2 κ.γ. κοφτά άγαρ άγαρ σε σκόνη
  • 2 ½ – 3 κ.σ. ζάχαρη (καρύδας ή καστανή)

Για το σερβίρισμα

  • γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Εκτέλεση

  1. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να διαλυθεί το άγαρ.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
  3. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας.
  4. Μεταφέρουμε την κρέμα σε φορμάκια για γλυκίσματα ή σε μπολάκια και αφού κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμα.
  5. Για να σερβίρουμε, περνάμε μαχαιράκι περιμετρικά από την κρέμα και κρατώντας ανάποδα το μπολάκι της δίνουμε μια μικρή ώθηση με το μαχαιράκι, ώστε να προσγειωθεί στο πιάτο!
  6. Διαφορετικά, βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα φορμάκια σε καυτό νερό και αναποδογυρίζουμε.
  7. Γαρνίρουμε με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε.

Σημείωση: Το άγαρ είναι ένας πολυσακχαρίτης που παράγεται από φύκια και αποτελεί εντελώς φυσικό προϊόν. Χρησιμοποιείται με τρόπο παρόμοιο με την ζελατίνη (που όπως είναι γνωστό παράγεται από οστά ζώων), δεν αλλάζει τη γεύση των συνταγών μας και πήζει πολύ γρήγορα, ακριβώς μόλις κρυώσει το παρασκεύασμά μας. Μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε καταστήματα μπαχαρικών και βοτάνων κ.α. Αν και η τιμή του ίσως μας φανεί κάπως τσιμπημένη, επειδή το χρησιμοποιούμε σε πολύ μικρές ποσότητες, στην πραγματικότητα ένα μικρό πακετάκι από αυτή τη θαυματουργή σκόνη θα μας κρατήσει αρκετό καιρό.

Πηγή: veganinathens.com