Napoleon με φάβα και coulis από ψητά κρεμμύδια

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 750 γρ. φάβα
  • 1 1/2 μικρό κρεμμύδι, ξυσμένο στον τρίφτη
  • 3 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 3 φύλλα vegan σφολιάτας
  • 18 ελιές θρούμπες, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένες στα τέσσερα.
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 1/2 λεμόνι
  • Αλατοπίπερο

Παρασκευή
Πλένουμε τη φάβα και τη ρίχνουμε σε νερό που κοχλάζει. Τη βράζουμε ώσπου να γίνει πουρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τη σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντάς την με ξύλινη κουτάλα.Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε καλό.Την αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°CΚόβουμε τη σφολιάτα σε 12 τετράγωνα φύλλα, πλευράς 6 εκ.Πιέζουμε από 4 κομματάκια ελιάς πάνω σε κάθε φύλλο.Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό, λαδωμένο ταψί και τα καλύπτουμε με μια λαδωμένη λαμαρίνα, με μερικά βαρίδια από πάνω, ώστε η ζύμη να μη φουσκώσει καθώς θα ψήνεται Ψήνουμε τη σφολιάτα στο φούρνο για 20 λεπτά.

Coulis κρεμμυδιών
Αλείφουμε με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο τα κρεμμύδια που είναι κομμένα στα 4, τα ψήνουμε στο φούρνο ώσπου να μαλακώσουν και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.

Μοντάρισμα
Τοποθετούμε από ένα ψημένο φυλλαράκι σφολιάτας σε κάθε πιάτο και στρώνουμε επάνω του 1 γεμάτη κουταλιά σούπας φάβα. Την καλύπτουμε με άλλο ένα φυλλαράκι, στρώνουμε πάνω του άλλη μία γεμάτη κουταλιά σούπας φάβα και την καλύπτουμε με το τρίτο φυλλαράκι. Τελειώνουμε, ρίχνοντας γύρω γύρω από κάθε Napoleon λίγο από το coulis κρεμμυδιού.

Πηγή: athinorama.gr