Χούμους

Δοκιμάζοντας στο Κατάρ (όχι για πρώτη φορά φυσικά) το χούμους, ήταν σαν να το έτρωγα τελικά για πρώτη φορά. Ένα παραδοσιακό ορεκτικό, ένα απλούστατο, βελούδινο άλειμμα με ρεβύθια που φτιάχνεται από την προηγούμενη μέρα ώστε να δέσουν οι γεύσεις του καλύτερα. Είναι προτιμότερο να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου γι΄αυτό λίγη ώρα πριν το γεύμα το βγάζεις από το ψυγείο και το αφήνεις να περιμένει. Σαν ντιπ μπορεί να φαγωθεί με αραβικές πίτες, κράκερς ή κριτσίνια. Σαν άλειμμα ωστόσο δίνει υπέροχη γεύση μέσα σε σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σε μπρουσκέτες.

humus

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια ρεβύθια αναποφλοίωτα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
  • Χυμό από 1 – 1 ½ λεμόνι
  • 60 γραμμάρια ταχίνι
  • 70 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σουμάκ, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Ετοιμασία:
Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα τα ρεβύθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά, τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα από το νερό που έβρασαν στην άκρη γιατί ίσως χρειαστεί κατά την πολτοποίησή τους. Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν.

Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το χούμους:
Κρατάμε αν θέλουμε για το σερβίρισμα λιγότερα από μισή χούφτα ρεβύθια βρασμένα.
Κατόπιν στο μούλτι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί (τα βρασμένα ρεβύθια, το πολτοποιημένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι). «Δουλεύουμε» πολύ καλά τα υλικά ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος και βελούδινος πουρές. Αν δούμε ότι τα μαχαίρια της συσκευής μας δεν γυρνάνε, τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβύθια και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση του και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Τοποθετούμε το χούμους σε ένα τάπερ που κλείνει με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε.

Για το σερβίρισμα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Βάζουμε το χούμους σε ένα στρογγυλό κατά προτίμηση μπολ ή σε ένα βαθύ πιάτο. Με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού δημιουργούμε έναν στρογγυλό «δρόμο» ή αλλιώς έναν ομόκεντρο με την περίμετρο του μπολ κύκλο, αλλά μικρότερο σε διάμετρο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να πάει και να καθίσει στο βαθούλωμα που έχουμε φτιάξει. Στο κέντρο που είναι σαν νησάκι, διασκορπίζουμε μερικά βρασμένα ρεβύθια τα οποία είχαμε κρατήσει. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σουμάκ και σερβίρουμε!!! Έτσι έχουμε ένα ευπαρουσίαστο πιάτο χούμους που λίγοι θα του αντισταθούν.

Πηγή: laxtaristessyntages.blogspot.gr