Τσιπότλε Χούμους

Να μια κουβέντα που παίζει πολύ τελευταία, πόσο οικονομικά προσιτή είναι η vegan διατροφή. Πολλοί το συζητάνε, μας ρωτάνε, κάτι όχι και πολύ καλοπροαίρετοι τύποι μας τη λένε, το θέμα μας απασχολεί όλους (και ειδικά τη μαμά μου) : πώς μπορεί κάποιος να τα βγάζει πέρα οικονομικά με μια αποκλειστικά vegan διατροφή; Και δη με μια διατροφή vegan, χωρίς γλουτένη, με βιολογικά στην πλειοψηφία της φρούτα και λαχανικά που ακολουθούμε εγώ και ο Τζέικ. Αποφασίσαμε για αυτό το σκοπό να εισάγουμε το κόστος των υλικών σε μερικές συνταγές (όσες προλαβαίνουμε!), για να μπορεί κάποιος να υπολογίσει πιο εύκολα το συνολικό κόστος της διατροφής του. Το τσιπότλε χούμους είναι μια συνταγή με ρεβύθια (φυτική πρωτείνη), νόστιμο και όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς μας, οικονομικό.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε σκόνη πιπεριάς τσιπότλε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με καπνιστή πάπρικα, για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Υλικά για 3 κούπες χούμους (738 γραμμάρια):

  • 1 κούπα (200 γραμμάρια) ξερά ρεβύθια που ισοδυναμούν με 2 1/2 κούπες (480 γραμμάρια) βρασμένα ρεβύθια ΚΟΣΤΟΣ: 1.12€ για βιολογικά ρεβύθια ή 1.04€ για μη βιολογικά.
  • 3 κ.σ χυμό από λεμόνι ΚΟΣΤΟΣ: 0.20€
  • 1/4 κούπας ή 4 κ.σ (60 ml) ελαιόλαδο ΚΟΣΤΟΣ: 0.30€ (5€/Λίτρο στη βιολογική λαική)
  • 1 κ.σ ταχίνι ΚΟΣΤΟΣ: 0.15€
  • 1 1/2 κ.γ αλάτι ΚΟΣΤΟΣ: 0.02€
  • 1 κ.γ σκόνη τσιπότλε (την βρίσκετε σε καταστήματα μπαχαρικών ή εδώ)ΚΟΣΤΟΣ: 0.17€
  • 1/4 κ.γ σκόρδο σε σκόνη ή 1 μεσαία σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη ΚΟΣΤΟΣ: 0.05€
  • 1/8 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη ΚΟΣΤΟΣ: 0.01€
  • 1/8 κ.γ κόλιανδρο σε σκόνη ΚΟΣΤΟΣ: 0.01€
  • 1 1/4 κούπας (295 ml) νερό ΚΟΣΤΟΣ: 0.01€

Συνολικό κόστος για 738 γραμμάρια χούμους: 2.04€. Για τα δικά μου δεδομένα είναι πολύ καλή τιμή σε σχέση με την ποσότητα αυτή, ειδικά από τη στιγμή που μπορείς να προσθέσεις το χούμους σε σαλάτες και να το καταναλώσεις σαν πλήρες γεύμα ή σαν σνακ π.χ με ρυζογκοφρέτες. Έχοντας ένα ντουλαπάκι με μερικά μπαχαρικά, ο καθένας μπορεί να φτιάξει οικονομικά και νόστιμα φαγητά.

Οδηγίες για το τσιπότλε χούμους:

  1. Βράστε τα ρεβύθια για 30-45 λεπτά και μετά στραγγίξτε τα. (Εμείς συνήθως τα μουλιάζουμε για μερικές ώρες, φαίνεται να βοηθάει στην πέψη.)
  2. Προσθέστε όλα τα υλικά στον κάδο ενός μούλτι ή ενός μπλέντερ.
  3. Χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Απολαύστε με στικς καρότου ή ρυζογκοφρέτες, ή όπως κάτι τύποι που ξέρω, με το κουτάλι.

Πηγή: 2brokevegans.com