Τα 9 οφέλη του μήλου

Προσπαθήστε να αγοράζετε πράσινα μήλα, αν βέβαια είναι εφικτό και να καταναλώνετε και τη φλούδα τους προκειμένου να λαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες ώστε να βελτιώσετε την πέψη σας ενώ παράλληλα θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών.

Το μήλο είναι ένα φρούτο που μπορείτε να απολαμβάνετε σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου. Εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προσφέρουν στο σώμα και στη συνολική σας υγεία απίστευτα οφέλη.
Τα βασικά τους οφέλη προέρχονται από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και πηκτίνη τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της καταστροφικής δράσης των ελεύθερων ριζών ενώ παράλληλα προωθούν τη φυσική αποτοξίνωση του σώματος.
Εκτός αυτού, το μήλο προσφέρει ένα αίσθημα κορεσμού όταν το καταναλώνετε κι έτσι συνιστάται ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά αλλά δυσκολεύονται να ελέγξουν τις λιγούρες τους για φαγητό.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που αυτό το φρούτο αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές μας και πρέπει να το συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Στο σημερινό άρθρο θα καλύψουμε εννιά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου.

1. Το μήλο κάνει καλό στην καρδιά
Το μήλο διαθέτει αρκετή ποσότητα φυσικών φυτοχημικών που δρουν ως πανίσχυρα αντιοξειδωτικά όταν τα καταναλώνετε.
Αυτά τα συστατικά εξουδετερώνουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.
Εκτός από αυτό, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στη φλούδα του περιορίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και γενικότερα ρυθμίζουν την πέψη.

2. Εξαλείφει την κατακράτηση υγρών
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο, το μήλο αποτελεί ένα φυσικό διουρητικό που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών καθώς και πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες ή υπέρταση μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου.
Ωστόσο, εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν αρχίσουν να καταναλώνουν αρκετά μήλα λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κάλιο.

3. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στη φλούδα του μήλου συμβάλλει στην προώθηση των τακτικών εντερικών κινήσεων και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Παράλληλα, η σάρκα του μήλου περιέχει ένα είδος φυτικής ίνας που είναι γνωστή ως πηκτίνη η οποία προωθεί την καλή εντερική κίνηση και περιορίζει την ποσότητα του νερού που χάνεται λόγω προβλημάτων όπως είναι η διάρροια.
Επίσης στη σάρκα του μήλου περιέχεται ένα φυτοχημικό γνωστό ως τανίνη που καταπολεμά τις φλεγμονές και είναι φυσικό αντιβιοτικό.

4. Προωθεί την υγεία των δοντιών
Όταν τρώτε ένα μήλο προωθείται την παραγωγή σάλιου στο στόμα, το οποίο περιορίζει την παρουσία βακτηρίων που προκαλούν τη διάβρωση των δοντιών και άλλα προβλήματα υγιεινής των δοντιών.
Αν και η κατανάλωση ενός μήλου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλασική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να μην έχετε διαθέσιμα αυτά τα δυο προϊόντα.

5. Προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Χάρη στην περιεκτικότητα των μήλων σε αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι ο χυμός τους αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ και της πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου.

6. Σας προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον
Η κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα μήλα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον, μιας εκφυλιστικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρουσία των ελεύθερων ριζών μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη αυτής της εξουθενωτικής ασθένειας. Επομένως, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψή της.

7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν τα μήλα, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2. Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισής του μέχρι και 20%.

8. Προλαμβάνει το σχηματισμό χολόλιθων
Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν παρουσιάζετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη χολή να συμβάλει στη φυσιολογική πέψη των λιπαρών.
Η αχρησιμοποίητη χολή στερεοποιείται και μετατρέπεται σε λίθους που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων που καταφθείρουν τη συνολική υγεία.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες, αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

9. Αποτοξινώνει το συκώτι
Όταν καταναλώνετε πάρα πολλές ανθυγιεινές τροφές πολλών θερμίδων, αυξάνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας ολόκληρης σειράς διαταραχών που σχετίζονται με το μη υγιές συκώτι.
Ναι, το σώμα σας έχει την ικανότητα να καθαρίζεται από μόνο του αλλά όταν το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσής του υπερφορτώνεται, τότε αυτή η διαδικασία γίνεται σχεδόν αδύνατη.
Ευτυχώς, με την καθημερινή κατανάλωση μήλων ή χυμών μήλου θα μπορέσετε να ενισχύσετε τη φυσική αποτοξίνωση και να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του ήπατος.
Γνωρίζατε όλα αυτά τα απίστευτα οφέλη του μήλου; Ελπίζουμε από εδώ και στο εξής να το συμπεριλαμβάνετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Πηγή: meygeia.gr