Σπιτική φρουτομαγίδα με γλυκά κουταλιού

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνική της συκομαγίδας, μην εκπλαγείτε που θα σας πω πως το φρούτο ψιλοκόβεται, στραγγίζεται και ανακατεύεται με μπαχαρικά, πιπεράτα και έντονα αρωματικά, για να κόψουν τη γλύκα και ζυμώνεται με ούζο για γίνει μια πάστα (μαγίδα), την οποία θα πλάσετε σε πλατειά χοντρή πίτα και θα αφήσετε να στεγνώσει στον ήλιο.

Εντυπωσιακή τεχνική, που μας επιτρέπει να αλλάζουμε μορφή και χρήση σε υλικά που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ως έχουν. Η ιδέα εφαρμόζεται σε όλα τα γλυκά κουταλιού. Μπορείτε να προσαρμόσετε το είδος και την ένταση των μπαχαρικών για να ταιριάζει στη γεύση σας, καθώς και το είδος των ξηρών καρπών. Σκεφτείτε τι όμορφα χρώματα θα δώσουν φρουτομαγίδες από γλυκό τοματάκι ή πατζάρι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο ….


φρουτομαγίδα

Φρουτομαγίδα με γλυκά κουταλιού


Υλικά:

  • 1 βαζάκι γλυκό κουταλιού 250ml
  • 60ml ούζο
  • σχεδόν 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοκοπανισμένο
  • σχεδόν 1 κουταλιά γλυκού μαραθόσπορο φρεσκοκοπανισμένο
  • 1/4 κούπας φυστίκια Αιγίνης και ασπρισμένα αμύγδαλα (ή περισσότερο)

Εκτέλεση:

Αν έχετε υποψίες πως το γλυκό δεν είναι σε καλή κατάσταση, βάλτε το να βράσει με το σιρόπι του, σε πολύ δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Ξαφρίστε το και ανακατεύετε ώστε να ζεσταθεί παντού και να σκοτωθούν όποια βακτήρια υπάρχουν. Όταν είναι διαυγές και σωστό στη γεύση είναι έτοιμο.

Στραγγίστε το γλυκό από το σιρόπι του. Για την ακρίβεια, αφήστε το να στραγγίσει, γιατί θέλει το χρόνο του. Αν είναι κρύο, θέλει περισσότερο χρόνο.

Το σιρόπι αξιοποιείται κι αυτό. Χρησιμοποιείστε το για να κάνετε τις μαγικές αφράτες καραμέλες της Nigella ή ποτίστε σάμαλι, κέϊκ, φρυγανιές για γλυκά ψυγείου κλπ.

Ψιλοκόψτε, αν χρειάζεται, το γλυκό και βάλτε το σε μπολ. Περιχύστε με το ούζο και αφήστε να τραβήξει. Προσθέστε τα μπαχαρικά, λίγα λίγα ώστε να είστε σίγουρες πως σας ικανοποιεί η γεύση. Προσθέστε και τους ξηρούς καρπούς (περασμένους από στεγνό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 15λεπτά για να φρεσκάρει η γεύση τους).

Δοκιμάστε το μίγμα. Του λείπει κάτι για τα γούστα σας; προσθέστε ό,τι νομίζετε. Δική σας είναι η δημιουργία και μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν της κουζίνας σας, με το δικό σας μαγικό συνδυασμό υλικών!

Όσο αφήνετε το μίγμα στον αέρα στεγνώνει. Αν μέσα στο μπολ υπάρχουν υγρά, απλά ανακατεύετε κατά διαστήματα και αυτά θα στεγνώσουν. Αν το μίγμα σας φαίνεται έτοιμο να σταθεί, μοιράστε το στα δύο. Πλάστε μια μπάλα με το κάθε κομμάτι και πατήστε την να γίνει σαν μπιφτέκι. Όσο δουλεύετε τη ζύμη να κρατάτε τα χέρια σας βρεγμένα σε ούζο (βάλτε σε ένα πιατάκι και βουτάτε τα).

Τα βρεγμένα χέρια διευκολύνουν το πλάσιμο της ζύμης που κολλά και προσθέτουν άρωμα γλυκάνισου.

Αφήστε τις φρουτομαγίδες να στεγνώσουν στον ήλιο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε σχάρα για να αερίζεται και η κάτω μεριά και σκεπασμένες με σίτα για τα έντομα. Κατά διαστήματα να τις γυρίζετε και από την άλλη μεριά. Τη νύχτα να τα φέρνετε στο σπίτι. Δύο μέρες δυνατού ήλιου είναι μια χαρά. Διαφορετικά, τις βάζετε να στεγνώσουν σε φούρνο, αέρα 60 βαθμών Κελσίου.

Τυλίξτε τις σε σελοφάν και διατηρείστε τις στο ψυγείο.

Πηγή: tastefull.gr

©photo by: Γεώργιος Δέτσης