Λαχανοσφαιρίδια (Κεφτεδάκια λαχανικών νηστίσιμα & Vegan)

Τα «κρεατοσφαιρίδια» , ή κεφτέδες ή κιοφτέδες (όπως τους προφέρουν στα χωριά μας) τα συναντάμε σε διάφορες μαγειρικές παραλλαγές από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν. Για την ετοιμολογία της λέξεως, άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το Περσικό kufteh που σημαίνει «κομμένος», «αλεσμένος» , άλλοι από το τούρκικο köfte, και άλλοι από το Ελληνικό κοφτός . Αλλά εγώ «δε θέλω να το μάθω , να το φάω θέλω» που έλεγε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Και μάλιστα στην χορτοφαγική και νηστίσιμη εκδοχή του, μέρες που ναι …Voila λοιπόν τα «λαχανοσφαιρίδια»

Υλικά για 12 μεσαία κεφτεδάκια .

  • 1 κούπα μανιτάρια
  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 2 μικρά καρότα
  • 1 μικρή ντομάτα (χωρίς τους σπόρους)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ( ή τρία φρέσκα κρεμμυδάκια)
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • ½ ματσάκι μαιντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας μυρωδικά ( ρίγανη, θυμάρι , δυόσμο )
  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κούπα αλεύρι
  • Αλατοπίπερο

(Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ότι λαχανικά σας κάνει κέφι) .

Εκτέλεση
Περνάμε όλα τα λαχανικά από το multi και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την φρυγανιά , τα μυρωδικά, το λάδι , το ξύδι ,το αλατοπίπερο και στο τέλος το αλεύρι λίγο- λίγο , ώστε να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται . Πλάθουμε τα καφεδάκια σε ότι μέγεθος και σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν για λίγη ώρα. Απλώνουμε σε ταψί λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200ο για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν).

Πηγή: lovefood.gr