Καραμέλα από Γάλα Καρύδας

Πριν τις βίγκαν εποχές πολλοί είχαμε δοκιμάσει να φτιάξουμε καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα (το γνωστό ακροβατικό όπου βυθίζεις ολόκληρη την κονσέρβα σε μια γεμάτη νερό χύτρα ταχύτητας και ταμπουρώνεσαι πίσω από το τραπέζι). Όταν φτιάξαμε vegan ζαχαρούχο γάλα πολλοί αναγνώστες μας ρώτησαν αν θα μπορούσαν από αυτό να φτιάξουν βίγκαν καραμέλα. Το έψαξα πάρα πολύ, και τελικά πήρα το θάρρος να δοκιμάσω.
Σημαντικό: (1) δεν κάνουν όλα τα γάλατα καρύδας για αυτή τη δουλειά. Εγώ για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα γάλα καρύδας full fat σε κονσέρβα της Biona , πολλά γάλατα καρύδας έχουν σταθεροποιητές που δεν θα αφήσουν την καραμέλα να σχηματιστεί οπότε προσοχή. Το guar gum φαίνεται να μην επηρεάζει τη διαδικασία.

Η γεύση της καρύδας μπορεί να είναι έντονη για όσους δεν είναι φαν. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε καστανή ζάχαρη για να μην το διακινδυνεύσετε.

Υλικά που δίνουν 1/3 της κούπας καραμέλα:

  • 1 κούπα γάλα καρύδας (προσοχή στη μάρκα για να δουλέψει η συνταγή, εγώ χρησιμοποίησα Biona full fat coconut milk)
  • 1/2 κούπα (70 γραμμάρια) ζάχαρη καρύδας
  • 1/2 κ.σ χυμό από λεμόνι
  • 2 κ.σ νερό
  • μια πρέζα αλάτι
  • μια πρέζα βανίλια σε σκόνη

Οδηγίες:

  1. Σε κατσαρολάκι βάλτε το νερό, το λεμόνι και τη ζάχαρη καρύδας, ανακατέψτε και βάλτε σε μέτρια φωτιά (εγώ το έκανα στα 5/9 της κουζίνας μου).
  2. Αφήστε το για λίγα λεπτά μέχρι να βράσει (θα κάνει φουσκάλες) και τότε προσθέστε με προσοχή το γάλα καρύδας, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  3. Από εκεί και πέρα έβαλα το μάτι στο 4/9 , θέλει σιγοβράσιμο σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.
  4. Σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κάθε 5-8 λεπτά. Μην την αφήσετε να καεί, και μην καείτε!

Σημειώσεις:

Εξυπηρετεί να έχετε μια μαρίζ (για να δούμε ποιός έβλεπε Παρλιάρο και το ξέρει), που είναι μια σπάτουλα από σιλικόνη, αλλά και ένα κουτάλι κάνει τη δουλειά. Από ό,τι έχω διαβάσει γίνεται και με άλλα φυτικά γάλατα, αν κάποιος το δοκιμάσει να μας πει!

Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε άμεσα σε κάποιο γλυκό, πάνω από το παγωτό σας ή όπου αλλού έχετε επιθυμήσει. Αν δεν την χρησιμοποιήσετε όλη αμέσως, κρατήστε την σε αεροστεγές βάζο στο ψυγείο.

Πηγή: 2brokevegans.com