Κέικ σοκολάτας με κεράσια

Υλικά για το κέικ:

  • αλεύρι ολικής άλεσης – μαλακό, 1 1/2 φλιτζάνι
  • κακάο – 1/3 φλιτζανιού,σκόνη, χωρίς ζάχαρη
  • μαγειρική σόδα – 1 κ.γ.
  • αλάτι – 1/2 κ.γ.
  • ζάχαρη – 1 φλιτζάνι,ακατέργαστη
  • ηλιέλαιο – 1/2 φλιτζάνι
  • καφές – 1 φλιτζάνι, στιγμιαίος ή φίλτρου
  • βανίλια – 1 κ.γ.,εκχύλισμα ή εσάνς
  • αμύγδαλο – 1/2 κ.γ. εκχύλισμα
  • μηλόξυδο – 2 κ.σ.
  • κεράσι – μαύρα, 550 γρ. (αρκετά για να καλύψουν τον πάτο της φόρμας του κέικ)

Υλικά για το γλάσο σοκολάτας:

  • κουβερτούρα – σε σταγόνες , 1 φλιτζάνι
  • νερό – 1 με 2 κ.σ., καυτό
  • βανίλια – 1/2 κ.γ., εκχύλισμα ή εσάνς

Εκτέλεση για το κέικ:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
  2. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο της φόρμας του κέικ.
  3. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη κατευθείαν στη φόρμα του κέικ.
  4. Σε ένα δοσομετρητή, μετράμε και αναμιγνύουμε τα υγρά υλικά: το ηλιέλαιο, τον κρύο καφέ, την εσάνς αμυγδάλου και βανίλιας.
  5. Βάζουμε τα υγρά υλικά στη φόρμα του κέικ και αναμιγνύουμε με ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Θα δούμε να σχηματίζονται αχνοί στρόβιλοι εξαιτίας της αντίδρασης του ξυδιού με την σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι το ξύδι να διαχυθεί ομοιόμορφα σε όλο το μίγμα.
  7. Προσθέτουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε ελάχιστα, ίσα-ίσα να αναμιχθούν. Μπορούμε να τα βυθίσουμε στο μίγμα με τα χέρια μας.
  8. Ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι του σημείου που όταν βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, θα βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο σοκολάτας και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση  για το γλάσο σοκολάτας:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων σε δύο φάσεις των 20’’, ανακατεύοντας κάθε φορά ή σε μπαιν μαρί. Αραιώνουμε με το καυτό νερό και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.

Πηγή: toarkoudi.gr