Είναι η Σόγια επικίνδυνη; Μέρος 1

Στην αρχή της δεκαετίας του 90 η σόγια και τα προϊόντα της άρχισαν να εμφανίζονται στα super market αφήνοντας στον καταναλωτή μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την βελτίωση της υγείας του. Το νέο προϊόν έδινε ελπίδες σε θέματα υψηλής χοληστερίνης, προστασίας κατά του καρκίνου του προστάτη και του στήθους και θα ήταν μια εναλλακτική λύση σε θέματα πρωτεΐνης για τους φίλους της φυτοφαγίας. Δυστυχώς όλες αυτές οι υποσχέσεις ήταν χωρίς αντίκρισμα. Ότι, τα μέσα ενημέρωσης, που τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι καθόλου αντικειμενικά και συνήθως υποστηρίζουν διάφορα συμφέροντα, σας έκαναν να πιστέψετε ήταν ψέματα! Η ξαφνική εμφάνιση του προϊόντος και η υποστήριξή του από τα μέσα ενημέρωσης και από τους αδαείς γιατρούς δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κόλπο του μάρκετινγκ με στόχο την μείωση της τιμής των τροφίμων, όχι φυσικά προς όφελος των καταναλωτών αλλά των εταιριών που τα κατασκεύαζε για να αυξήσουν και άλλο τα υπέρογκα ήδη κέρδη τους. Οι φυτοφάγοι που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο ας μην απογοητευτούν αφού παρακάτω στο άρθρο θα βρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αρκετά πίσω γύρω στο 1913 ξεκίνησε μια μικρή βιομηχανική παραγωγή ενός προϊόντος, που έφτασε σήμερα να καλύπτει πάνω από 72 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας. Φυσικά μιλάμε για την Σόγια και για αυτή τη σόγια ήταν όλες οι καμπάνιες των ΜΜΕ.

soya-2Αλλά πρώτα ας δούμε τις παρενέργειες της πρωτεΐνης της σόγιας με το όνομα «protein isolate» και φυσικά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της.
Κατ’ αρχήν ας δούμε τι είναι η πρωτείνη σόγιας και τον ρόλο της στην διατροφή μας. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας σύνδεσμος που ασχολείται με την Σόγια και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν. Για την πρωτείνη της σόγιας έχει δώσει έναν ορισμό που περιγράφει το προϊόν ως εξής:
«Η πρωτείνη της σόγιας είναι μια ξηρή σκόνη η οποία έχει διαχωριστεί από τα άλλα συστατικά και αποτελεί το 90-95% του σπόρου ο οποίος δεν περιέχει καθόλου λίπος και υδατάνθρακες». Η πρωτείνη της Σόγιας προστίθεται σε όλες σχεδόν τις ειδικές μπάρες πρωτείνης, στα υποκατάστατα γευμάτων, στις σούπες, τις σάλτσες, στα δημητριακά, στα προϊόντα κρέατος, στα συμπληρώματα δίαιτας και σε πολλά άλλα προϊόντα. Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν τις μπάρες πρωτείνης γιατί εκτός των άλλων δημιουργούν παρνέργειες όπως η μειωμένη σεξουαλικότητα και τα προβλήματα στύσης και τα οποία είναι μόνο η αρχή. Ακόμα και αν είσαστε φυτοφάγος και δεν καταναλώνεται ποτέ σογια ή τοφού, πρέπει πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες και τα περιεχόμενα των επεξεργασμένων και πακεταρισμένων τροφών.
Υπάρχουν πολλά ονόματα με τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την παρουσία της πρωτείνης και πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αγοράσετε πρϊόντα με Γ.Τ Σόγια, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Μερικά από τα ονόματα είναι : Μόνο-Γλυκερίδιο, Σόγια ή Yuba, TSF (αλεύρι σόγιας), Λεκιθίνη σόγιας, MSG (monospodium glutamate). Φυσικά η λεκιθίνη δεν παράγεται μόνο από την σόγια αλλά οι περισσότερες που βρίσκουμε στα προϊόντα είναι από σόγια. Λεκιθίνη παράγετει και από αυγά, ηλιόσπορους, ή καλαμπόκι. Για το καλαμπόκι ή ίδια προσοχή γιατί και αυτό είναι τις περισσότερες φορές γενετικά μεταλλαγμένο. Το πρόβλημα είναι ότι το 90-95% των σπόρων σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένοι. Οι Γ.Υ σπόροι σόγιας έχουν σχεδιαστεί να είναι προσαρμοσμένοι στο φυτοφάρμακο roundup, που σε πολλές χώρες είναι ήδη απαγορευμένο και τους ονομάζουν (roundup ready). Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να αντέχουν σε μεγάλες δόσεις του φυτοφαρμάκου roundup χωρίς να «σκοτώνεται» το φυτό (υπ’ όψιν ότι σπόροι και φυτοφάρμακο το παράγει η ίδια εταιρία η «φημισμένη» Monsanto. Κατανοείτε τι σημαίνει αυτό για εσάς και τα αγένητα παιδιά σας;
Το ενεργό συστατικό του roundup είναι ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται γλυφοσέϊτ (glyphosate), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανισσοροπία του αναπαραγωγικού κύκλου τω γυναικών. Ο Βρετανός παθολόγος Stanley Ewen υπσοτηρίζει ότι το γλυφοσέϊτ έρχεται σε επαφή με την αρωματάση και παράγει οιστορογόνα. Επί πλέον το γλυφοσέϊτ είναι τοξικό και για τον πλακούντα που είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των ζωτικών θρεπτικών ουσιών από την μητέρα στο παιδί και εξαλείφει τα απόβλητα. Εάν έχει βλαφθεί ή έχει καταστραφεί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά και μπορεί τα νεωγνά, να γεννηθούν με πολλές και σοβαρές βλάβες.
Ο Dr. Andres Carasco υπεύθυνος του εργαστηρίου εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου του Buenos Aires της Αργεντινής, εξηγεί απλά και με μεγάλη εγκυρότητα, τους σοβαρούς κινδύνους ενός αγέννητου παιδιού που έχει εκτεθεί μέσω της μητέρας του, στο επικίνδυνο φθυτοφάρμακο roundup, μέσω προϊόντων Γ.Τ σόγιας. Σε πειράματα που έγιναν σε έμβρυα αμφιβίων, με αραιωμένη 5000 φορές τη ουσία γλυφοσέϊτ, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα.
Μείωση του μεγέθους της κεφαλής, Γενετικές αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, Αύξηση του θανάτου των κυττάρων που βοηθούν στον σχηματισμό του κρανίου, Παραμορφωμένος χόνδρος, βλάβες στα μάτια και υποανάπτυξη των νεφρών.
Ο Carasco δήλωσε ότι το γλυφοσέϊτ δεν διασπάται στα κύτταρα αλλά εξακολουθεί να συσσωρεύεται. Όλα αυτά τα ευρήματα, προσδίδουν βάρος στους ισχυρισμούς ότι ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες, νεογνική θνησιμότητα, λύκος, νεφρική νόσος, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, συμβαίνουν σε πληθυσμούς κοντά στους αγρούς σόγιας της Αργεντινής και μπορεί να συνδέονται από τους αεροψεκασμό με Roundup».
Οι μακροχρόνιες συνέπειες στους ανθρώπους από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι αρκετά υψηλές. Τον Απρίλιο του 2010, Ρώσοι ερευνητές στο Ινστιτούτου Οικολογίας και Εξέλιξης διαπίστωσαν μετά από ένα πείραμα 2 ετών ότι ταίζοντας χάμστερ επί τρεις γενιές με προϊόντα τροποποιημένης σόγιας έχαναν την δυνατότητα να αποκτήσουν μωρά.
Τώρα ας δούμε πιο αναλυτικά τους κινδύνους για την υγεία μας, αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων με βάση την γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Πηγή : votana-ygeia.com