Γίγαντες με σπανάκι

Τον προηγούμενο μήνα που πήγα την μικρή Χαρά (15 μηνών) στον παιδίατρο, τον ρώτησα αν μπορώ να της δώσω όσπρια….. Η απάντησή του ήταν πως δεν πρέπει να βιάζομαι και όταν έρθει η ώρα της θα τα φάει!!! Ε και εγώ του απάντησα ό,τι βιάζομαι γιατί η δικιά μου η ώρα ήρθε στα 29 και ανυπομωνώ το παιδάκι μου να τα γευτεί. Άργησα να τα δοκιμάσω τα όσπρια, αλλά τώρα που ξεκίνησα σταματητό δεν έχω!!!!!

Όπως λοιπόν σας έδειξα τα πρώτα μου ρεβύθια και την πρώτη μου φασολάδα, σας παρουσιάζω σήμερα τους πρώτους γίγαντες όχι που έφαγα αλλά που μαγείρεψα, αφού μέχρι χθες, τις λίγες φορές που τους είχα φάει ήταν από τα χεράκια της μαμάς μου!!

spinach beans 03

Υλικά:

  • 500γρ γίγαντες
  • 500γρ σπανάκι καθαρισμένο
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 καρότα
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ή 500 γρ. χυμός ντομάτας)
  • πελτέ ντομάτας προαιρετικά
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Βάζω τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό για 10 περίπου ώρες (από το προηγούμενο βράδυ). Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζω τους γίγαντες να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του όσπριου).Πλένω καλά όλα μου τα υλικά. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα, ψιλοκόβω τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο και τις ντομάτες. Σε ένα βαθύ ταψί βάζω το σπανάκι (χοντροκομμένο), τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο, τα καρότα σε ροδέλες και τα ανακατεύω. Στην συνέχεια ρίχνω τους γίγαντες μαζί με το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, στο ταψί και ανακατεύω όλα τα υλικά, προσθέτω ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αν το θέλετε πιο κόκκινο βάλτε λίγο πελτέ (διαλύστε τον πελτέ μέσα στο νερό που έβρασαν οι γίγαντες). Μην βάλετε πάρα πολύ νερό, θα βγάλει και το σπανάκι τα υγρά του, δεν θέλουμε στο τέλος να έχει ζουμιά. Καλύτερα να παρακολουθείτε το φαγητό και άμα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
Θέλει περίπου 1,5 ώρα ψήσιμο.

Πηγή: theveggiesisters.gr