Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

Αυτό το φαγητό τα έχει όλα! Είναι υγιεινό, ελαφρύ, νόστιμο, μεσογειακό, νηστίσιμο, θρεπτικό, απλό, οικονομικό αλλά και χορτοφαγικό. Μόνο του μειονέκτημα, ο χρόνος που απαιτείται για το πλύσιμο του σπανακιού (εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο). Τους γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο που είναι ηπειρώτικη συνταγή τους δοκίμασα για πρώτη φορά στο σπίτι της φίλης μας της Λίνας και ενθουσιάστηκα με την ιδέα, κυρίως όμως με κατέπληξε ο συνδυασμός αυτών των δύο, των φασολιών με τα χόρτα. Θεϊκός!

Υλικά:

  • 1 πακέτο (500 γρ.) φασόλια γίγαντες,
  • 1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο),
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα),
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο (προαιρετικά),
  • ½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο),
  • χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι,
  • 1 φλ. ελαιόλαδο (250 ml),
  • αλάτι, πιπέρι.

Οδηγίες:

  1. Μουλιάζω από το βράδυ τους γίγαντες σε νερό να φουσκώσουν και την επόμενη μέρα τους βράζω μέχρι να ψηθούν, δίχως όμως να διαλυθούν στο βράσιμο. Παράλληλα πλένω και το σπανάκι.
  2. Ετοιμάζω πρώτα τους γίγαντες.
  3. Πλένουμε το σπανάκι καλά.
  4. Στρώνω τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτω την μισή ποσότητα από το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μισό άνηθο και τέλος το μισό σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Ο λόγος που χωρίζω τα λαχανικά σε 2 δόσεις είναι γιατί το σκεύος μου δεν είναι αρκετά ευρύχωρο. Διαφορετικά, μπορώ να προσθέσω όλα τα λαχανικά σε μία δόση.
  5. Ρίχνω και το σπανάκι από πάνω.
  6. Τοποθετώ στον φούρνο (στους 190°C για 10’) μέχρι να μαραθεί το σπανάκι (και να χάσει τον όγκο του). Αφαιρώ το σκεύος από το φούρνο, ανακατεύω (ώστε να μην μείνει το σπανάκι από πάνω) και προσθέτω το υπόλοιπο σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το λάδι και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
  7. Ξανατοποθετώ το σκεύος στο φούρνο κι αφού περάσουν 10’, ανακατεύω και πάλι ενώ τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω σαν τέντα για να μην ξεραθούν ή «αρπάξουν» τα φύλλα.
  8. Ψήνω μέχρι το φαγητό να «πιεί» τα υγρά του (σημειωτέον, το σπανάκι πρόκειται να αφήσει αρκετά υγρά) για 75-90’. Στο τέλος, οι γίγαντες με το σπανάκι πρέπει να μείνουν μόνο με το λάδι, χωρίς όμως να έχουν στεγνώσει.
  9. Σκεπάζω για να μην ξεραθεί το σπανάκι.
  10. Σερβίρω κατά τα ελληνικά πρότυπα με φέτα κι απολαμβάνω στο έπακρο…

Πηγή: dailycious.gr