Βέγκαν μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Για πολλούς και πολλές τα μελομακάρονα είναι το κορυφαίο από τα γλυκά των ημερών, όχι μόνο για την υπέροχη γεύση τους αλλά και επειδή αρωματίζονται με μπαχαρικά που δημιουργούν μια αίσθηση θαλπωρής, όπως είναι η κανέλα και τα γαρίφαλα, πασπαλίζονται – ή και γεμίζονται συχνά – με καρύδια και η βάση τους αποτελείται από ένα τραγανό, αρωματισμένο μπισκότο, το οποίο μόλις ψηθεί βυθίζεται σε ζεστό σιρόπι, μαλακώνει και “τραβάει” όσο χρειάζεται για να μας γλυκάνει.

Την φετινή συνταγή μου αποφάσισα να την παραλλάξω λίγο για να μπορούν όλοι να απολαύσουν νόστιμα, σπιτικά μελομακάρονα χωρίς γλουτένη. Έτσι αντικατέστησα το σταρένιο αλεύρι με ένα μείγμα από αλεύρια χωρίς γλουτένη και επιπλέον, για να είναι πραγματικά ειρηνικά τα μελομακάρονά μας, τα “μέλωσα” με πετιμέζι που συνδυάζεται υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά.
Με αυτή την συνταγή τα μελομακάρονα θα γίνουν γευστικά και τραγανά, χωρίς να θρυμματίζονται ακόμα και μετά το σιρόπιασμα, ενώ η γεύση τους ελάχιστα επηρεάζεται και πιθανότατα κανένας να μην καταλάβει ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Να σημειώσω ότι το αλεύρι φαγόπυρου που προτείνω μου αρέσει πολύ καθώς αναδύει ένα γήινο άρωμα, σαν δάσος στη μέση του Φθινόπωρου και συνδυάζεται πολύ όμορφα με το πορτοκάλι, την κανέλα και το πετιμέζι. Ωστόσο αν δεν μας αρέσει η χαρακτηριστική του μυρωδιά, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ίση ποσότητα από καλαμποκάλευρο.

Υλικά (για 20-25 κομμάτια):

  • 1 φλιτζ. αλεύρι φαγόπυρου ή καλαμποκάλευρο
  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι ρυζιού ολικής
  • 1/2 φλιτζ. κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο λευκό
  • 1/2 φλιτζ. ρεβυθάλευρο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. ακατέργαστη ζάχαρη
  • 80 ml χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 φλιτζ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη

Σιρόπι:

  • 1 1/2 φλιτζ. πετιμέζι ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι

Ντεκόρ:

  • 1 φλιτζ. καρύδια
  • 1/2-1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Διαλύουμε στο μείγμα τη σόδα και το baking powder και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αλεύρια σε δόσεις, ζυμώνοντας με μια κουτάλα ή με τα χέρια.
  3. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  4. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης σε μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
  5. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να απέχουν 1,5 – 2 εκατοστά μεταξύ τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 οC για 30 λεπτά ή ώσπου να αποκτήσουν ένα ωραίο καφετί χρώμα.
  6. Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  7. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, βάζουμε ξανά το σιρόπι στη φωτιά να σιγοβράζει και προσθέτουμε μέσα λίγα λίγα τα ζεστά μελομακάρονα. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όσο σιρόπι χρειάζονται για 5-6 λεπτά γυρνώντας τα μια-δυο φορές με ένα πιρούνι ώστε να σιροπιαστούν ομοιόμορφα. Βγάζουμε με τα μελομακάρονα από το σιρόπι και τα βάζουμε σε μια στεγνή λαμαρίνα ή πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να σιροπιάστουν όλα τα μελομακάρονα.
  8. Σπάμε στο γουδί ή στο μπλέντερ τα καρύδια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Μόλις τα μελομακάρονα κρυώσουν ελαφρά, τα βουτάμε στα καρύδια και τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο. Τρώγονται αμέσως, όμως όσο περνάνε οι μέρες γίνονται ακόμα πιο νόστιμα!

Πηγή: veganinathens.com